De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Nederlanders bezorgd over (online) privacy: zo bescherm je jouw data beter

Lars Paijmans
28 januari 2019, 11:03
2 min leestijd
Nederlanders bezorgd over (online) privacy: zo bescherm je jouw data beter

Het is vandaag de Europese Dag van de Privacy, en maar liefst 94 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen over hoe zijn of haar persoonsgegevens worden beschermd. Wat kun je er aan doen?

Lees verder na de advertentie.

Dag van de privacy 2019

Dit blijkt uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Mensen lijken zich steeds bewuster te worden van hun privacy en hoe deze steeds vaker in het geding komt. Van de 94 procent mensen die zich zorgen maakt, noemt éénderde zichzelf ‘zeer bezorgd’.

Dag van de privacy 2019

De redenen hiervoor lopen uiteen. Zo is de grootste groep bang dat organisaties hun internetgedrag volgen, of via het wifi-signaal van een smartphone hun locatie in de gaten houden.

Ook is men bang dat de persoonlijke gegevens die bij webshops in worden gevoerd in verkeerde handen vallen, en dat berichten en foto’s die op sociale media gedeeld worden ooit negatieve gevolgen zullen hebben. Tot slot blijkt uit het onderzoek dat er veel bezorgdheid is over het misbruiken van een identiteitsbewijs.

Goed op de hoogte, maar weinig actie

Sinds de nieuwe Europese Privacywet lijkt men wel goed op de hoogte te zijn van de nieuwe rechten. 86 procent zegt bekend te zijn met het ‘recht op inzage’ waarmee je een kopie van je persoonsgegevens bij een bedrijf kunt opvragen en inzien. Toch zit er ook een keerzijde aan: slechts 12 procent zegt deze nieuwe rechten ook daadwerkelijk gebruikt te hebben.

Het onderzoek toont duidelijk aan dat en goed op de hoogte is, maar wat kun je hier nu zelf aan doen? In het onderstaande overzicht hebben we onze belangrijkste artikelen op het gebied van privacy voor je op een rijtje gezet. Aangezien je iPhone één van je belangrijkste apparaten is, speelt het ook een grote rol in de manier waarop je privacy wel of niet wordt beschermd. Ook publiceren we vanavond een uitgebreide gids, met daarin praktische tips voor het zo goed mogelijk beschermen van je iPhone-privacy.

Lees onze privacy-tips en pas ze toe!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen