Cydia, de App Store voor gejailbreakte iPhones, stopt ermee

Michel van 't Klaphek
15 december 2018, 10:26
2 min leestijd
Cydia, de App Store voor gejailbreakte iPhones, stopt ermee

Er komt een einde aan een tijdperk. Cydia, de onofficiële App Store voor mensen met een gejailbreakte iPhone, stopt ermee. De winkel heeft ruim tien jaar bestaan en was vooral vroeger populair. Jailbreaken is anno nu echter een stuk minder in trek.

Lees verder na de advertentie.

Cydia stopt

Dat maakt oprichter en ontwikkelaar Jay Freeman bekend op Reddit. Een officiële verklaring volgt later deze week, maar in het kort komt het erop neer dat Cydia per direct stopt.

Heb je een gejailbreakte iPhone? Dan kun je geen nieuwe apps en programma’s meer kopen in de winkel. Wel kun je eerdere aankopen opnieuw downloaden. Cydia verdwijnt dan ook niet compleet van je iPhone. De app blijft nog steeds op je toestel staan. Het systeem om de betalingen te verwerken is wel offline.

iPhone jailbreak

Freeman, die op Reddit actief is onder de naam SuarikIT, heeft meerdere redenen om met Cydia te stoppen. Ten eerste ontbrak het hem aan passie om de winkel te onderhouden. Dit heeft ermee te maken dat een stuk minder mensen hun iPhone tegenwoordig jailbreaken. Dit is het proces waarbij je je iPhone ‘kraakt’, waarna je apps en programma’s buiten de officiële App Store om kunt installeren.

Lees ook: De iPhone-jailbreak is dood: zo won Apple de strijd van iOS-krakers

Cydia kostte geld

Mensen met zo’n gekraakte iPhone gebruikten Cydia als winkel. De ‘alternatieve’ App Store bestond sinds 2008 en was vooral rond het verschijnen van de iPhone 3GS en iPhone 4 populair. Sindsdien is de groep mensen met gejailbreakte toestellen afgenomen, waardoor slechts een klein clubje fanatiekelingen is overgebleven.

Hierdoor werd het steeds moeilijker voor Freeman om Cydia kostendekkend te maken. De ontwikkelaar legt al jaren geld bij om de serverkosten te betalen, zo schrijft hij. Daarbovenop kwam afgelopen naar buiten dat Cydia last had van een bug, waardoor gebruikers van de winkel mogelijk risico liepen. Freeman benadrukt dat er geen sprake is van een datalek.

Het was de bedoeling om Cydia in week 51 (17 tot en met 24 december) op te doeken, maar deze plannen zijn een week naar voren gehaald door de bug. Later deze week volgt een officiële verklaring met alle details van Freeman.

Het laatste nieuws over jailbreaken

Bron: Reddit
Categorie: Opmerkelijk

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen