Placeholder
Sander Tamaëla

Op internet circuleerd een programma genaamd “Crackulous” waarmee applicaties uit de AppStore van hun beveiliging ontdaan kunnen worden.

Op het eerste gezicht lijkt dit erg goed nieuws voor de eind gebruiker, zij kunnen immer gratis betaalde applicaties installeren. Dit was in beperkte maten al mogelijk, maar sinds kort is er ook een GUI (grafische interface) voor deze hack, wat de stap naar het grote publiek makkelijker maakt. Wanneer je er verder over nadenkt is het eigenlijk niet in een positief daglicht te zien. Het voor ontwikkelaars financieel altijd erg intressante platform vertoond nu de eerste barsten.

Als ontwikkelaar kies je voor de iPhone om een aantal redenen:

  • Makkelijke distributie van je programma en daarop volgende updates
  • Grote doelgroep
  • Laagdrempelige installatie  voor de einde gebruiker (geen technische kennis nodig voor de installatie)

Door al deze punten is er nog een belangrijk punt bij gekomen: ontwikkelaars kunnen makkelijk geld verdienen ondanks de lage prijs van iPhone applicaties. Hierdoor is de stap naar fulltime iPhone ontwikkelaar snel gemaakt. Nu het echter op een makkelijke manier mogelijk is om apps van hun beveiliging te ontdoen lijkt de laatste (tevens een van de belangrijkere reden) weg te vallen.

Wat zal dit in de toekomst betekenen? Minder iPhone apps? Minder ontwikkelaars die voor de iPhone kiezen? De toekomst moet dit uitwijzen, maar laten we hopen dat het zo’n vaart niet zal lopen.

Apple zal hier waarschijnlijk op reageren door een nieuwe firmware uit te brengen, samen met een nieuwe versleuteling voor de AppStore apps. Of dit het simlock vrij maken van de iPhone 3G lastiger zal maken of een Jailbreak onmogelijk moeten we nog zien, maar aangezien Yellowsn0w al niet meer werkt voor de standaard 2.2.1 firmware zal het best eens een stap voor Apple kunnen zijn om het het DevTeam lastiger te maken.

Persoonlijk ben ik niet tegen een Jailbreak of unlock, maar vind deze stap toch te ver gaan.

Wat is jullie mening?

Bron: Tweakers.net

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.