Placeholder
Sander Tamaëla

Op internet circuleerd een programma genaamd “Crackulous” waarmee applicaties uit de AppStore van hun beveiliging ontdaan kunnen worden.

Op het eerste gezicht lijkt dit erg goed nieuws voor de eind gebruiker, zij kunnen immer gratis betaalde applicaties installeren. Dit was in beperkte maten al mogelijk, maar sinds kort is er ook een GUI (grafische interface) voor deze hack, wat de stap naar het grote publiek makkelijker maakt. Wanneer je er verder over nadenkt is het eigenlijk niet in een positief daglicht te zien. Het voor ontwikkelaars financieel altijd erg intressante platform vertoond nu de eerste barsten.

Als ontwikkelaar kies je voor de iPhone om een aantal redenen:

 • Makkelijke distributie van je programma en daarop volgende updates
 • Grote doelgroep
 • Laagdrempelige installatie  voor de einde gebruiker (geen technische kennis nodig voor de installatie)

Door al deze punten is er nog een belangrijk punt bij gekomen: ontwikkelaars kunnen makkelijk geld verdienen ondanks de lage prijs van iPhone applicaties. Hierdoor is de stap naar fulltime iPhone ontwikkelaar snel gemaakt. Nu het echter op een makkelijke manier mogelijk is om apps van hun beveiliging te ontdoen lijkt de laatste (tevens een van de belangrijkere reden) weg te vallen.

Wat zal dit in de toekomst betekenen? Minder iPhone apps? Minder ontwikkelaars die voor de iPhone kiezen? De toekomst moet dit uitwijzen, maar laten we hopen dat het zo’n vaart niet zal lopen.

Apple zal hier waarschijnlijk op reageren door een nieuwe firmware uit te brengen, samen met een nieuwe versleuteling voor de AppStore apps. Of dit het simlock vrij maken van de iPhone 3G lastiger zal maken of een Jailbreak onmogelijk moeten we nog zien, maar aangezien Yellowsn0w al niet meer werkt voor de standaard 2.2.1 firmware zal het best eens een stap voor Apple kunnen zijn om het het DevTeam lastiger te maken.

Persoonlijk ben ik niet tegen een Jailbreak of unlock, maar vind deze stap toch te ver gaan.

Wat is jullie mening?

Bron: Tweakers.net

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

 • Jan

  gewoon niet over hebben, zo hou je het tegen. Ik vind eigenlijk dat dit niet eens op de site mag. Wij staan in contact met ontwikkelaars, en nu helpen we indirect mensen aan het cracken van hun applicaties. Beetje scheef.

 • SiPhoned

  Nieuws niet brengen omdat het slecht nieuws is vind ik ook niet goed. Gelukkig dat meer mensen er net zo als ik over denken.

 • Joppe

  Het app store initiatief is prachtig, erg jammer dat een app als deze het mogelijk onderuit haalt. Prima dat hier even aandacht aan wordt geschonken.

 • Jan

  je kan het ook zo zien:
  SiPhoned, als jij er tegen bent, dan breng je dit nu op dit moment onder de aandacht. Andere mensen die er eigenlijk nog niks van wisten weten het nu, en zullen er hoogst waarschijnlijk gebruik van gaat maken. Dit had nooit, nja … iig nog niet, gebeurd als je er niets over geschreven had. (en het is geen nieuws, want het stond al vanaf oktober in cydia ;P)

 • Jan

  En het nieuwtje is fout. Installeren is niet mogelijk, alleen cracken.
  De naam van de installeer app zal iphoned.nl niet noemen.

 • Het is natuurlijk raar dat Apple het lek, dat al sinds firmware 2.0 aanwezig is, nog niet gedicht heeft. Maar ik hoop voor de developers (waaronder ik) dat Apple dit oplost

 • Wat is dan het verschil (moreel) tussen een jailbreak/unlock en applicatie hack.
  De provider betaalt toch ook voor zijn netwerk?

  p.s. ik ben niet tegen info

 • Joost

  Het verschil is dat een jailbreak en unlock niet van Apple mag en wel volgens de wet. Een applicatie hack mag wel maar zo zullen mensen eerder illegale software, oftewel zonder deze te hebben gekocht, installeren. Dat is naar mijn weten het morele verschil.

 • Jan

  Het verschil is dat jailbreaken is toegestaan. Je kan hierdoor aanpassingen maken die door andere ontwikkelaars gratis worden aangeboden (of soms betaald) via cydia e.d.
  Het cracken van applicaties staat gelijk aan het (verboden) illegaal downloaden van software zoals bijvoorbeeld het downloaden van windows, tomtom en andere betaalde software.
  Met jailbreaken steel je niets, met cracken wel.

 • robert

  @mobile.me:
  als je een abo hebt, wat je normaal betaald, waarom zou je je telefoon dan niet met een andere simkaart mogen gebruiken?? een simlock is echt niet meer van deze tijd…

  vind dit wel echt iPhone nieuws, goed dat jullie er wel aandacht aan besteden, nog beter om te lezen dat iedereen het niks vind!! 🙂