Microsofts Siri-concurrent Cortana komt mogelijk naar iOS

Rutger Otto
13 maart 2015, 14:41
1 min leestijd
Microsofts Siri-concurrent Cortana komt mogelijk naar iOS

Spraakassistent Cortana van Microsoft zou binnenkort ook wel eens op iOS en Android beschikbaar kunnen zijn. Daarmee krijgt Siri concurrentie op de iPhone en iPad.

Lees verder na de advertentie.

Cortana voor iOS

Microsoft, de maker van Cortana, zou de spraakassistent momenteel aan het verbeteren zijn, zodat het bijvoorbeeld de context van gesprekken beter begrijpt en onthoudt. Cortana zou later dit jaar ook uit moeten komen op iOS- en Android-apparaten, zo meldt Reuters.

Cortana wordt flink verbeterd dankzij het kunstmatige intelligentie-project ‘Einstein’. Daarmee zou de spraakassistent veel beter op je stem reageren. Bij Siri is het bijvoorbeeld nodig om overal een commando voor te geven, bij Cortana moet dat veel vloeiender in de context van een gesprek gebeuren.

cortana voor ios

Context

Cortana, vernoemd naar een AI-personage uit de game Halo, zou een hele reis naar het vliegveld kunnen regelen. Zo brengt ze je boarding pass in gereedheid, checkt ze mogelijke verstoppingen in het verkeer en of je vlucht vertraging heeft.

“Deze soort informatie, waarbij Cortana e-mail kan lezen en begrijpen, zal een centrale rol gaan spelen”, zegt Eric Horvitz van Microsoft Research. “De nieuwe Cortana staat momenteel gepland voor een release in de herfst.”

Concurrent voor Siri

Met de verbeterde Cortana hoopt Microsoft ook zieltjes te winnen buiten de platformen van Windows. Het bedrijf heeft het nog niet officieel bevestigd, maar Reuters schrijft dat Cortana daarom ook uit zal komen voor iOS.

Of Cortana echt een bedreiging zal vormen is maar de vraag, zeker in Nederland en België. Waar Siri in versie 8.3 van iOS namelijk Nederlands gaat spreken, doet Cortana dat momenteel nog niet. Dat kan tegen de herfst natuurlijk al wel weer veranderd zijn.

Lees meer over iOS 8.3

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu