Vertraagd: CoronaMelder-app niet op 1 september landelijk beschikbaar

Kaylee Laurens
28 augustus 2020, 20:19
2 min leestijd
Vertraagd: CoronaMelder-app niet op 1 september landelijk beschikbaar

CoronaMelder is vertraagd en wordt niet op 1 september landelijk uitgerold. Het lukt niet om de benodigde wet voor de Nederlandse ‘corona-app’ op tijd door de Eerste en Tweede kamer te laten behandelen. 

Lees verder na de advertentie.

CoronaMelder is vertraagd door ontbreken spoedwet

Voor CoronaMelder in gebruik kan worden genomen is het belangrijk dat er een wet is die het (tijdelijk) gebruik van de app mogelijk maakt. In de wet moet bijvoorbeeld worden vastgelegd dat mensen zelf mogen bepalen of ze de app gebruiken, of niet. Zoals het er nu uitziet gaat de benodigde wet wel komen, maar niet snel genoeg. Dit zorgt er dus voor dat de app nog niet op 1 september live gaat. 

corona-app downloaden

De planning ziet er nu als volgt uit. Maandag (31 augustus 2020) krijgen Kamerleden een technische briefing over de corona-app. Deze briefing dient als basis voor het debat dat in diezelfde week plaatsvindt. Daarna moet de spoedwet nog langs de Eerste en Tweede Kamer en pas dan kan de app in gebruik worden genomen. Een exacte datum is nu dus nog niet bekend. 

Zo werkt de Nederlandse corona-app

CoronaMelder is een officiële app van de Rijksoverheid om je te waarschuwen wanneer je in de buurt bent geweest van iemand die corona heeft. Inwoners van Drenthe, Overijssel en bepaalde delen van Gelderland kunnen de app al testen. Andere Nederlanders kunnen CoronaMelder al downloaden, maar de app werkt dan nog niet.

Smartphones met daarop CoronaMelder wisselen onderling bluetooth-signalen uit. Hierdoor is het mogelijk om elkaars nabijheid te registreren. Zodra je dichtbij iemand in de buurt bent geweest met het coronavirus ontvang je een melding dat je een verhoogd risico op besmetting hebt.

Vanuit de app kun je dan direct een coronatest inplannen. CoronaMelder houdt overigens rekening met hoelang en dichtbij je bij een besmet persoon in de buurt bent geweest. Je ontvangt geen melding wanneer diegene enkel langsfietste, maar wel wanneer je samen een halfuur in de trein hebt gezeten.

CoronaMelder

Rijksoverheid

Gratis via App Store

Unieke samenwerking tussen Apple en Google

De Nederlandse corona-app maakt gebruik van het softwareplatform dat Apple en Google samen hebben ontwikkeld. Hierdoor kunnen zowel iPhones als Android-smartphones gegevens met elkaar uitwisselen. Ook vrijwel alle corona-apps in het buitenland maken gebruik van deze unieke samenwerking tussen Apple en Google.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's