Consumenten-onderzoek: ‘Apple meest betrouwbare laptopmerk’

Rutger Otto
3 december 2015, 9:07
2 min leestijd
Consumenten-onderzoek: ‘Apple meest betrouwbare laptopmerk’

Ze zijn dan een stuk minder krachtig dan Windows-laptops van dezelfde prijs, maar  de MacBook wordt door gebruikers wel als meest betrouwbare laptop op de markt beoordeeld.

Lees verder na de advertentie.

MacBook betrouwbaar volgens consumenten

Dat blijkt uit onderzoek van Consumer Report. Daarvoor werden 58.000 mensen ondervraagd die tussen 2010 en 2015 een laptop kochten. Het onderzoek vroeg aan de respondenten hoe vaak ze te maken kregen met een systeemfalen van de laptop.

Van alle mensen gaf bijna 20 procent aan dat dat bij hen het geval was in de eerste drie jaar na aankoop. Bij Apple lag dat percentage op zo’n 10 procent. De MacBook Air had nog iets minder vaak problemen dan de MacBook Pro. Bij laatstgenoemde was dat bij 9 procent van de mensen het geval, bij de Air lag dat op 7 procent.

macbook air 2015

Andere merken gaan sneller stuk

Na Apples laptops volgen de Gateway NV met 13 procent en de Samsung ATIV en Gateway LT met 14 procent. Daarna volgen de rest van de groten merken, zoals Acer, Lenovo, Toshiba, HP, Dell en Asus, met falen rondom de 18 en 19 procent. Opvallend is ook dat Apple-laptops minder snel kapot gaan als ze meer worden gebruikt dan Windows-tegenhangers. Windows-laptops worden namelijk gemiddeld 20 uur per week gebruikt, MacBooks zo’n 23 uur per week. Kortom: meer gebruiksuren, minder snel stuk.

Over een hele levenscyclus bekeken wint de MacBook het ook (althans volgens het onderzoek). Van alle Apple-gebruikers heeft 42 procent wel eens met problemen te kampen, tegenover 55 procent van de Windows-gebruikers.

Kanttekening

Overigens maakt Consumer Report wel de kanttekening dat hoewel MacBooks misschien minder vaak gerepareerd hoeven te worden, zo’n reparatie meestal wel duurder is dan een Windows-laptop. Dat geldt overigens ook voor de aanschafprijs. Voor een MacBook betaal je doorgaans meer dan voor een Windows-laptop. Als laatste blijkt overigens dat van alle MacBook-gebruikers 71 procent tevreden is met hun model, tegenover een schamele 38 procent bij Windows.

Lees meer over MacBooks

Via: ZDNet
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Air
Apple MacBook Air

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu