Slim iOS 13-concept maakt grote schermen beter bedienbaar
Lars Paymans

Volgende week maandag wordt iOS 13 onthuld, maar tot die tijd bedenken ontwerpers het ene na het andere slimme concept. Vandaag bekijken we een variant die puur bedoeld is om de grote schermen van de iPhones beter te bedienen.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Concept iOS 13 verbetert bediening

Ontwerper Maximos Angelakis deelt op Behance zijn visie voor iOS 13. Daarbij gaat het niet zozeer om indrukwekkende nieuwe apps of nieuwe functies, maar vooral een nieuwe manier om de software van de iPhone vorm te geven. Volgens de ontwerper is Apple namelijk uit het oog verloren wat iOS zo goed maakte.

iOS 13 concept

Toen de iPhone 5 verscheen, dacht Apple aan nieuwe manieren om dit grotere scherm te bedienen met functies als reachability. Die aandacht is volgens Angelakis langzaam maar zeker verdwenen, terwijl de schermen van iPhones alleen maar groter zijn geworden. “De iOS-software is nooit opnieuw uitgevonden voor deze grote displays”, aldus de ontwerper.

En daarom ging hij aan de slag met dit slimme concept, dat gemaakt is om altijd binnen handbereik te blijven. Zelfs als je een grote iPhone XS Max met een 6,5 inch-scherm met één hand vasthoudt. Dat begint al met het homescreen, dat zichzelf aanpast op de informatie die je gedurende de dag nodig hebt. Zo zie je hier de weersverwachting, het volgende evenement en welke muziek je aan het afspelen bent.

Een nieuw homescreen

Veeg je naar boven over de onderkant van het scherm, dan verschijnt het klassieke iOS-homescreen met de verschillende app-iconen. De apps die je ziet, kun je zelf instellen en assistent Siri geeft ook suggesties op basis van jouw gebruik. Zo is de kans groot dat de app die je nodig hebt ook snel binnen handbereik klaarstaat.

Kijken we verder dan het homescreen, dan zien we dat de ontwerper allerlei nieuwe knoppen heeft bedacht. Zo ga je een stap terug door vanuit de rechterhoek van het scherm naar links te vegen, en orden je het homescreen snel door een widget even ingedrukt te houden. Ook het deel-scherm is aangepast om overzichtelijker en gemakkelijker te zijn.

iOS 13 concept

Een andere logische stap waarvan we afvragen waarom Apple deze nog niet heeft toegevoegd, is de nieuwe locatie van het Bedieningspaneel. In plaats van de rechter bovenhoek zit deze net zoals vroeger weer aan de onderkant van je scherm, waar hij een stuk gemakkelijker te vinden is.

Wat gaat Apple doen met iOS 13?

Daarnaast zijn tal van apps en functies opnieuw ontworpen om met een duim te bedienen. Zo is de camera-app versimpeld, zit Siri beter binnen handbereik en heeft vrijwel iedere app een nieuw menu gekregen dat aan de onderkant van het scherm verschijnt. Als je benieuwd bent naar alle conceptafbeeldingen, dan raden we aan om zijn creatie te bekijken op Behance.

Apple onthult iOS 13 officieel tijdens WWDC aanstaande maandagavond. Daar zullen we zien welke nieuwe functies en verbeteringen dit najaar naar de iPhone en iPad komen. iPhoned doet live verslag, maar tot die tijd kun je bij onze iOS 13-verwachtingen terecht om te zien wat Apple voor ons in petto heeft.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.