De grote Nederlandse telefoonaanbieders KPN, T-Mobile en Vodafone kunnen rekenen op een enorme claim die tot in de honderden miljoenen loopt. Dat omdat ze onterecht ‘gratis’ telefoons hebben verstrekt.
Lees verder na de advertentie.
Meldpunt AfzetAbbo
Dat zegt de Stichting Consument en Telecomsector (ConTel), zo schrijft het AD donderdagochtend. Volgens de stichting hebben de drie aanbieders jarenlang gratis toestellen bij abonnementen aangeboden, terwijl de telefoon daarbij niet Ă©cht gratis was. Daarom is ConTel het meldpunt AfzetAbbo gestart.
Kosten daarvoor waren namelijk gewoon doorberekend in de abonnementskosten voor het verbruik. Het is dus eigenlijk een koop op afbetaling. Zo luidde de uitspraak van de Hoge Raad eind 2014 al. “De telecombedrijven hebben de strenge regels jarenlang ontweken en kredieten verstrekt zonder dat abonnementshouders zich daarvan bewust waren”, zegt een woordvoerder van ConTel.
Gratis niet echt gratis
Tussen 2000 en 2015 waren er tientallen miljoenen abonnementen in omloop en op basis daarvan schat ConTel het aantal gedupeerden van toestellen op afbetaling op minstens twee miljoen mensen. Niet voor iedereen is de schade echter hetzelfde, want met de komst van smartphones zijn telefoons (en dus afbetalingen) een stuk duurder geworden. “Voor de ene persoon zal het 50 euro zijn, voor de ander misschien wel 400 euro”, zo zegt de woordvoerder. In totaal kan de claim uitkomen op wel 800 miljoen euro. Dat zou de grootste massaclaim uit de Nederlandse geschiedenis worden.
Via dit meldpunt kunnen mensen aangeven met welk ‘gratis’ toestel ze een abonnement hebben gehad en hoe lang dat was. Verder is persoonlijke informatie nodig. De Stichting belooft daar als vertrouwelijke informatie mee om te gaan en blijft dus geheim voor derden.
Geld lenen kost geld
In juli van dit jaar bemoeide minister Dijsselbloem van FinanciĂ«n zich nog met de zaak. Volgens hem moeten consumenten beter geĂŻnformeerd worden over de rente die bij zo’n telefoonrekening wordt gerekend. Dijsselbloem zei dat zulke abonnementen voortaan een waarschuwing moeten krijgen met ‘Geld lenen kost geld’. Ook moet voor telefoonabonnementen van meer dan 250 euro een registratie plaatsvinden bij het Bureau Kredietregistratie.
Lees het laatste iPhone 6S-nieuws
- Nederlandse claim gestart tegen Apple: ‘Jullie hebben iPhones trager gemaakt!’ (24-4)
- iPhones met opzet trager gemaakt: schadevergoedingen tot 900 euro (10-1)
- Dit is de populairste telefoon ooit (en nee, het is geen iPhone) (4-1)
- Einde van de iPhone S: waarom Apple is gestopt met het model (24-8-2023)
- Apple lanceert belangrijke update – deze iPhones krijgen iOS 15.7.8 (27-7-2023)