Google Chrome op iOS: wordt de browser binnenkort écht goed?

Piet-Jan Lentjes
6 februari 2023, 12:06
2 min leestijd
Google Chrome op iOS: wordt de browser binnenkort écht goed?

Google Chrome op iOS is al jaren een afgezwakte versie van de browser voor Mac en PC. Maar het lijkt er nu op dat daar verandering in gaat komen.

Lees verder na de advertentie.

Is Google Chrome op iOS straks écht goed?

Op dit moment kun je Chrome in de App Store van iOS vinden. Maar Apple heeft wel een paar regeltjes voor alle browsers op je iPhone. Ze moeten namelijk allemaal op Apples Webkit draaien, waar Apples eigen Safari ook op draait. Hierdoor gedraagt elke browser zich in iOS op de achtergrond hetzelfde als Safari.

google chrome app store

Daar lijkt nu verandering in te gaan komen. Google is namelijk bezig met een speciale browser voor iOS. Deze speciale browser wordt gebouwd op Googles Blink-engine. Maar als Google deze browser nu in de App Store zet, gaat dat niet lukken. Apple staat dat namelijk niet toe.

Toch lijkt het erop dat Google verwacht dat Apple een aantal veranderingen gaat doorvoeren. Het feit dat Apple andere browsers op deze manier probeert ‘tegen te werken’ schopt al langer tegen het verkeerde been aan bij verschillende instanties. Zo heeft de Amerikaanse Biden Administratie al een voorstel liggen om het tegenwerken van (onder andere) alternatieve browsers in iOS te verbieden.

Ook interessant: DuckDuckGo instellen als zoekmachine in Google Chrome of Safari

Alternatieve App Store voor iOS op komst?

Al jarenlang neemt de druk op Apple toe door de monopolie die het bedrijf heeft in de App Store. De Verenigde Staten en de Europese Unie zijn nu aan het kijken in hoeverre de concurrentie van Apple nog wel een eerlijke kans heeft.

Apple staat op dit moment geen andere App Stores toe en op de iPhone en iPad kun je geen apps van internet downloaden. De Europese Unie bereidt daarom al stappen voor die Apple moet verplichten om deze regeling aan te passen.

europese commissie klaagt apple aan

Deze nieuwe wetgeving wordt in 2024 waarschijnlijk aangenomen, waardoor het te verwachten is dat Apple datzelfde jaar een nieuwe regeling voor het downloaden van apps gaat introduceren. De Europese wetgeving geeft Apple twee keuzes: apps moeten van het internet gedownload kunnen worden óf er moeten meer App Stores bijkomen.

Zo verander je de standaardbrowser van iOS naar Chrome

Gebruik je al vaker Chrome? Wist je dat je Chrome ook als standaardbrowser in iOS op je iPhone kunt instellen? Dat doe je op de volgende manier.

  1. Open de Instellingen-app;
  2. Scroll naar beneden en tik op ‘Chrome’;
  3. Tik op ‘Standaard browserapp’;
  4. Kies nu de browser die je als standaard wil instellen.

Heb je genoeg van Chrome? Op deze manier kun je ook Safari weer als je standaard browser instellen.

Wil je op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu