‘Minderjarige gebruikers van chat-apps worden lastig gevallen met ongewenste intimiteiten’

Michel van 't Klaphek
23 november 2019, 10:29
2 min leestijd
‘Minderjarige gebruikers van chat-apps worden lastig gevallen met ongewenste intimiteiten’

Apple slaagt er niet in om de App Store goed te beheren. Gebruikers van chat-apps, soms nog minderjarig, worden namelijk lastig gevallen met ongewenste seksuele aanzoeken en foto’s van vreemden.

Lees verder na de advertentie.

Chat-apps App Store faciliteren ongewenst seksueel gedrag

Dat schrijft The Washington Post. De krant deed onderzoek in de reviews die gebruikers kunnen achterlaten van zes willekeurig gekozen chat-apps uit de App Store. Al deze programma’s stonden in de top 100 van meest populaire communicatie-apps in de winkel. Onder meer de veelgebruikte chat-app Monkey komt in het onderzoek voorbij.

chat-apps seksueel gedrag

The Post analyseerde door middel van een computerprogramma meer dan 130,000 reviews van deze chat-apps. In ruim 1500 hiervan werd op enige wijze melding gemaakt van een ongewenste seksuele of racistische ervaring. Deze reviews werden nader bekeken door journalisten van de kwaliteitskrant.

Zij geven aan dat (minderjarige) gebruikers onder meer melding maken van seksuele aanzoeken en ongewenste foto’s van intieme zones. Deze krijgen ze tijdens het chatten van wildvreemden binnen. In ongeveer 2 procent van de reviews die Monkey afgelopen maand ontving, werd melding gedaan van zo’n soort ervaring, stelt The Post. ChatLive, een andere onderzochte chat-app, spande op negatieve wijze de kroon met 19 procent.

Lees ook: Zo bepaalt Apple welke apps (niet) in de App Store komen

‘Apple faalt’

Aangezien het om ‘random chat-apps’ gaat, waarbij je willekeurig met een vreemde via internet wordt verbonden, is het jammer genoeg niet opmerkelijk dat dit soort gedrag voorkomt. Wel kaart The Washington Post aan dat Apple faalt in het beheren van de App Store. Sommige reviews zijn al jaren oud, waaruit blijkt dat het probleem al even speelt.

app store algoritme

‘De App Store moet een veilige en vertrouwde plek zijn voor alle klanten’, vertelt Apple-woordvoerder Fred Sainz aan de krant. ‘We nemen de resultaten van het onderzoek daarom uiterst serieus’, aldus Sainz. De eerste maatregel hierin is dat de minimumleeftijd voor het gebruik van Monkey is verhoogd naar 17 jaar.

Phillip Schoemaker, voormalig hoofd van de App Store-controlecommissie, vindt dit niet ver genoeg gaan. ‘Naar mijn mening moeten al dit soort apps uit de App Store verdwijnen’, zegt de oud-topman. Eerder deze week verwijderde Apple alle gebruikersreviews van haar website.

Lees het laatste nieuws over de App Store

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu