Update voor bug die toestellen met iMessage-link laat crashen komt volgende week

Lars Paijmans
18 januari 2018, 19:31
2 min leestijd

Er is een nieuw linkje in omloop dat je volledige iOS- en macOS-apparaat kan laten vastlopen. Zodra je de link opent in iMessage, slaat het hele toestel op tilt. Apple werkt aan een update, maar dit kun je er nu tegen doen.

Lees verder na de advertentie.

Zo herken je de chaiOS link

[Update 18-01-2017: Apple bevestigt tegenover MacRumors dat de bug volgende week met een update wordt verholpen. Waarschijnlijk gaat het om iOS 11.2.5 en macOS 10.13.3, waarmee chaiOS je apparaat niet meer kan laten vastlopen. Zodra de update beschikbaar is, lees je dat uiteraard op iPhoned.]

Als je de komende dagen een linkje van iemand ontvangt die naar de website GitHub lijkt te verwijzen, moet je extra goed opletten. Het kan hier namelijk om de zogenaamde ‘chaiOS’ bug gaan, die je iPhone, iPad, MacBook of iMac helemaal laat vastlopen. En daar blijft het niet bij. Na het openen van de beruchte link kan het apparaat spontaan opnieuw opstarten en met accuproblemen te maken krijgen.

De url verwijst naar Github en heeft de term chaiOS in de naam. Open deze link dus niet als je hem ontvangt.

chaiOS

Twitteraar Abraham Masri ontdekte de fout, en zag dat het openen van de chaiOS link verschillende gevolgen heeft. Soms loopt iMessage voor zowel de verzender als de ontvanger vast, en in andere gevallen is de app na het openen helemaal niet meer bruikbaar. De berichten-app loopt in dat geval direct vast als je hem opnieuw probeert te openen.

Op macOS zorgt de link voor soortgelijke problemen. Zo wordt je hele systeem een flink stuk trager, kan Safari crashen of het volledige apparaat vastlopen zodat je het geforceerd moet herstarten. In de regel zorgen dit soort linkjes gelukkig niet voor langdurige problemen, maar omdat er nog veel onduidelijk is raden we het af om dit linkje voor de grap naar je vrienden te sturen.

Werkt Apple aan een update?

Dit is niet de eerste keer dat een malafide url Apple-apparaten in de nesten werkt. In het verleden heeft Apple dit soort problemen snel opgelost met een update, al is het nog niet bekend of het bedrijf hier nu al mee bezig is. Wil je als eerste weten wanneer deze vervelende bug is opgelost? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of download de iPhoned-app in de App Store.

Bron: 9to5mac
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen