De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Apples ‘iPad-apps op de Mac-project’ start moeizaam, Netflix annuleert app

Lars Paijmans
9 oktober 2019, 11:04
2 min leestijd
Apples ‘iPad-apps op de Mac-project’ start moeizaam, Netflix annuleert app

Bij de onthulling van macOS Catalina klonk het zo mooi: iPad-apps die ontwikkelaars moeiteloos naar de Mac konden brengen om beide platformen te versterken. De realiteit is minder rooskleurig, in ieder geval voorlopig.

Lees verder na de advertentie.

Project Catalyst een moeizame start

Met de komst van macOS Catalina is het voor ontwikkelaars mogelijk om iPad-apps op de Mac uit te brengen. Met het softwareproject Catalyst wil Apple het makkelijk maken om een iPad-app over te zetten naar een Mac, zodat ze in theorie maar één app hoeven te programmeren en deze daarna op twee platformen uit kunnen brengen.

Goed nieuws voor ontwikkelaars die miljoenen potentiële nieuwe klanten hebben en voor gebruikers die hun apps op meerdere apparaten gebruiken. Bloomberg sprak met meerdere ontwikkelaars nu Catalina beschikbaar is en schetst een wat minder rooskleurig beeld. In de praktijk is het systeem (nog) te beperkt voor ontwikkelaars en moeten consumenten nu vaak twee keer betalen voor dezelfde app.

Project Catalyst apps

Voor ontwikkelaars zou het nog veel meer werk zijn om een iPad-app werkend te krijgen op de Mac. Voor een ontwikkelaar is het door alle tijd die hij er insteekt dus logisch om opnieuw geld te vragen voor de applicatie, terwijl het voor gebruikers verwarrend is. Zij schaffen immers een app aan op hun iPad en moeten nu nogmaals betalen om precies dezelfde dienst op hun MacBook te kunnen gebruiken.

Dit probleem wordt extra pijnlijk als je het vergelijkt met de Play Store van Google, waarmee je apps op Android kunt kopen en deze daarna kosteloos ook op Chromebooks kunt downloaden en gebruiken.

Ontwikkelaars lopen daarnaast tegen problemen aan bij het overzetten van de apps. Zo lopen ze tegen tekortkomingen in het systeem aan om soepel de overstap te maken van touchscreens naar een muis en toetsenbord. Andere problemen hebben te maken met verschillende softwaresystemen die wel goed op iOS maar niet goed op oudere Macs werken.

Netflix trekt zich terug

De huidige situatie heeft er zelfs voor gezorgd dat grote bedrijven als Netflix hun belofte terugtrekken over het maken van een Catalyst-app. De streamingdienst zal voorlopig zijn iPad-app niet naar de Mac overzetten, totdat Apple verbeteringen doorvoert.

Apples visie voor Catalyst heeft dus nog even tijd nodig, maar dat zou ook geen verrassing moeten zijn. Voor Apple is het de bedoeling om in 2021 een robuust systeem te hebben met een grote App Store voor de iPhone, iPad en Mac met apps die op alle apparaten werken. Laten we hopen dat het bij een moeizame start blijft, en Apple tijdig met updates komt om het systeem voor zowel ontwikkelaars als gebruikers bruikbaarder te maken.

Lees ook: Waarom Apples Project Catalyst een uitkomst is voor alle Mac-gebruikers

Bron: Bloomberg
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen