CarPlay nu officieel in Nederland te gebruiken
Rutger Otto

Nederland is door Apple toegevoegd aan de lijst met landen die CarPlay-ondersteuning hebben. Mensen kunnen nu dus gebruikmaken van iOS in de auto.

Nederlandse CarPlay-ondersteuning

Naast Nederland heeft Apple ook Denemarken, Zweden, Rusland an Nieuw-Zeeland toegelaten tot CarPlay. Voor gebruikers met een auto is het hiermee mogelijk hun iPhone te koppelen aan infotainment-systemen in het dashboard, en zo toegang te krijgen tot iOS in de auto.

Met CarPlay is het onder meer mogelijk om te navigeren via Apple Kaarten. Ook kunnen gebruikers er anderen handsfree mee bellen en sms’en. CarPlay ondersteunt audioboeken, podcast en bijvoorbeeld ondersteuning voor Spotify, zodat je favoriete muziek of andere audio-content op simpele manier in de auto gespeeld kan worden.

carplay-ondersteuning

Al langer in Nederland

Het is overigens niet zo dat CarPlay vanaf nu pas in Nederland te gebruiken is. Er waren al infotainmentsystemen op de markt waarmee CarPlay werd ondersteund. Omdat Siri echter geen Nederlands sprak, bood Apple geen officiële ondersteuning voor het product.

Met CarPlay hoopt Apple de weg namelijk veiliger te maken. Door een iPhone met CarPlay aan de auto te koppelen, kan een gebruiker namelijk alles handsfree doen. Door stemcommando’s te geven aan de (nu Nederlandse) Siri, zijn verschillende acties in de auto mogelijk, waarvoor je normaal gesproken je touchscreen nodig zou hebben. Nu kunnen autorijders hun ogen op de weg houden terwijl ze van iOS gebruikmaken.

Meer over CarPlay

CarPlay werd in maart 2014 door Apple gepresenteerd. Inmiddels is de dienst in 25 landen beschikbaar en heeft Apple samenwerkingsverbanden met de grote autoproducenten, waaronder Hyundai, VolksWagen en Audi. Dit jaar moeten in totaal veertig nieuwe auto’s op de markt komen met CarPlay-integratie. Tot die tijd kun je kiezen voor losse infotainmentsystemen van onder meer Parrot en Pioneer.

Lees het laatste nieuws over CarPlay

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.