Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

CarPlay krijgt nieuwe functies in iOS 18: dit zijn ze

Yannick Chalkiopoulos
30 mei 2024, 9:00
2 min leestijd
CarPlay krijgt nieuwe functies in iOS 18: dit zijn ze

Apple heeft nieuwe functies onthuld, die dit jaar naar CarPlay komen. Benieuwd naar de nieuwe features? Wij zetten ze voor je onder elkaar!

Lees verder na de advertentie.

CarPlay krijgt nieuwe functies

Apple heeft nieuwe functies voor CarPlay aangekondigd! In een persbericht heeft Apple een reeks nieuwe features onthuld, die we ook in iOS 18 terug zullen zien. Zo komt oogtracking naar de iPhone en krijgt Apple Music voelbare feedback. Naast de nieuwe functies voor iOS 18 lanceert Apple ook nieuwe features voor CarPlay. Deze hebben vooral met de toegankelijkheid van het besturingssysteem te maken.

Lees ook: Apple CarPlay draadloos: dit zijn de beste dongles

Eén van de nieuwe functies voor CarPlay is het toevoegen van kleurfilters. Zo kunnen gebruikers die kleurenblind zijn het besturingssysteem makkelijker gebruiken in de auto. Er zijn straks verschillende kleurenfilters beschikbaar, zodat gebruikers zelf kunnen kiezen wat ze het fijnst vinden. Daarnaast kan tekst na de update vetter en groter gemaakt worden, om de leesbaarheid te verbeteren.

carplay geluidsherkenning

Stembediening en geluidsherkenning

De kleurenfilters zijn erg handig, maar Apple introduceert nog meer nieuwe functies bij CarPlay. Misschien wel de handigste: met stembediening kun je straks ook door CarPlay navigeren en apps gebruiken. Je hoeft dan niet meer op het schermpje in de auto te focussen om een bepaalde app op te starten. In plaats daarvan gebruik je stemcommando’s, zodat je op de weg kunt blijven focussen.

De laatste nieuwe functie die naar CarPlay komt is geluidsherkenning. Deze functie is al beschikbaar op de iPhone en helpt om omgevingsgeluid te registreren. Zo kun je instellen dat CarPlay een melding geeft als er een sirene in de buurt komt of als er een claxon klinkt. Dit moet de veiligheid op de weg verbeteren, omdat weggebruikers omgevingsgeluid steeds slechter horen. Je krijgt met geluidsherkenning een melding van CarPlay als er een sirene of claxon mist.

CarPlay design

CarPlay 2.0 laat op zich wachten

We zien dus voor het eerst in lange tijd weer nieuwe functies voor CarPlay, maar dit is niet het langverwachte CarPlay 2.0. Apple kondigde de nieuwe generatie al in 2022 aan, maar de nieuwe versie van het besturingssysteem is nog steeds niet beschikbaar. Eind 2023 werd wel al bekend welke automerken CarPlay 2.0 ondersteunen. Benieuwd of jouw auto de nieuwe generatie van CarPlay krijgt? Bekijk dan hier vast de lijst.

De releasedatum van CarPlay 2.0 is onduidelijk en dat geldt helaas ook bij de nieuwe functies die naar CarPlay komen. Apple heeft de features nu aangekondigd, maar ze komen pas ‘later dit jaar’ beschikbaar. De kans is groot dat we de functies kunnen gebruiken in september, als ook iOS 18 verschijnt. Dan komen ook de toegankelijkheidsfuncties naar de iPhone en iPad, maar daar horen we ongetwijfeld meer over op de WWDC volgende maand.

Wil je op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.

Bron: Apple
Bron afbeelding: Apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu