Apple’s CareKit vanaf nu open source voor ontwikkelaars

28 april 2016, 12:27
2 min leestijd
Apple’s CareKit vanaf nu open source voor ontwikkelaars

Apple heeft het raamwerk voor CareKit openbaar gemaakt. Ontwikkelaars kunnen het CareKit-raamwerk downloaden om apps te voorzien van de gezondheidssoftware.

Lees verder na de advertentie.

CareKit-raamwerk openbaar

iodine

Het is voor ontwikkelaars vanaf vandaag mogelijk om CareKit te gebruiken voor hun apps. Dit platform wordt gebruikt om gezondheidsdata te verzamelen. Daarnaast is het voor gebruikers mogelijk om symptomen te registreren en contact op te nemen met hulpverleners, allemaal via een app.

CareKit werd in maart aangekondigd tijdens het evenement waar Apple ook de iPhone SE en de kleine iPad Pro presenteerde. Met dit raamwerk voor apps kunnen patiënten meer inzicht krijgen in de vordering van hun behandeling. CareKit is een aanvulling op het eerder gelanceerde ResearchKit, waarmee apps voor medisch onderzoek gemaakt kunnen worden.

Vier onderdelen

CareKit heeft vier modules die ontwikkelaars in apps kunnen verwerken. Met Care Card kunnen patiënten hun medische informatie bekijken. Met de Symptom and Measurement Tracker registreer je gevoelens en symptomen die optreden. Daarnaast is er een Insight Dashboard, waarop je kunt zien hoe de behandeling verloopt en welke medicatie er is voorgeschreven. Als laatste is er Connect, waarmee patiënten gegevens kunnen delen met vrienden, familie en behandelaars. Volgens Apple geeft de patiënt altijd zelf aan wat hij met wie deelt.

Eerste apps met CareKit

Apple heeft de afgelopen tijd al enkele ontwikkelaars toegang gegeven tot het raamwerk. Zo is er de app Glow, waarmee vrouwen hun gezondheid en menstruatie kunnen bijhouden. Met de app Start kunnen depressieve gebruikers medicijnen registreren en bekijken of ze werken. De app One Drop is een app voor diabetespatiënten om bij te houden hoeveel ze bewegen, wat ze eten en wat voor medicijnen ze gebruiken.

Het is slechts het begin, want nu kunnen alle ontwikkelaars met CareKit aan de slag. Wat daar voor mogelijkheden uitkomen, is dus nog even de vraag. Ook nog niet duidelijk is of CareKit door ziekenhuizen en hulpverleners zal worden gebruikt. Maar het lijkt logisch: hoe meer inzicht je hebt in de behandeling van de patiënt, des te beter het verloop kan zijn.

Lees het laatste Apple-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu