Waarom de Mac voorlopig niet sneller wordt

Michel van 't Klaphek
28 juli 2018, 13:32
2 min leestijd
Waarom de Mac voorlopig niet sneller wordt

De kogel is door de kerk: eind 2019 brengt Intel een nieuwe processor uit. Deze is een stuk sneller dan de huidige chipset van de MacBook Pro 2018. Apple-computers worden daarom pas volgend jaar van een grondige update voorzien.

Lees verder na de advertentie.

Cannon Lake release: Mac wordt pas sneller in 2019

De MacBook Pro 2018 ligt net in de winkels en op wat problemen na zijn de eerste reacties positief. Het is de snelste MacBook Pro ooit, maar dat heeft ‘ie niet te danken aan de processor. De Coffee Lake-chip van Intel komt namelijk uit 2017, en was daarom niet de eerste keuze van Apple. Liever had het bedrijf de Cannon Lake-chip gebruikt, die vele malen sneller is.

Dit lukte echter niet, omdat Intel productieproblemen had. Eigenlijk zou de processor al in 2016 uitkomen. Inmiddels heeft het bedrijf tekst en uitleg gegeven over de werkelijke uitkomstdatum: eind 2019 rollen de eerste apparaten met de nieuwe processor van de band.

MacBook Pro 2018 review

Voor Apple-bezitters betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat ze nog een jaar geduld moeten hebben voordat Macs een fikse snelheidsboost krijgen. Cannon Lake-processors zijn gebaseerd op 10nm-techniek en daarmee veel sneller dan de huidige 14nm Coffee Lake-chips, uit bijvoorbeeld de MacBook Pro 2018. Een lager nummer betekent dat er meer transistoren gebruikt kunnen worden, en het apparaat daardoor sneller is.

Einde van een tijdperk

Alhoewel Intel niet expliciet heeft gezegd welke Apple-apparaten met de nieuwe chip worden uitgerust, lijken een nieuwe iMac en MacBook Pro de meest voor de hand liggende kandidaten. Dit zijn waarschijnlijk de laatste producten waarvoor Apple met Intel gaat samenwerken.

De iPhone-maker is het namelijk zat om afhankelijk te zijn van toeleveranciers. Productieproblemen hebben in het verleden al meermaals roet in het eten gegooid, met niet-gehaalde deadlines tot gevolg. Apple is volgens de geruchten daarom van plan om in 2020 compleet over te stappen op zelfgemaakte chips, zowel voor de iPhone, iPad als Mac.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iMac
Apple iMac

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen