De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Cameravergelijking: iPhone 6S Plus versus iPhone 7 Plus

Rutger Otto
10 november 2016, 20:38
5 min leestijd
Cameravergelijking: iPhone 6S Plus versus iPhone 7 Plus

De Plus-modellen van de iPhone hebben altijd de beste camera’s. Maar maakt de iPhone 7 Plus grote stappen ten opzichte van de iPhone 6S Plus? We vergelijken de iPhone camera van beide modellen in deze iPhone 6S Plus vs iPhone 7 Plus cameravergelijking.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 6S Plus vs iPhone 7 Plus camera vergeleken

Apple kiest er altijd voor om de camera in de iPhone Plus beter te maken dan in de reguliere iPhone. De iPhone 6 Plus had bijvoorbeeld optische beeldstabilisatie, wat de iPhone 6 niet had. Dat heeft als voordeel dat je ook scherpe foto’s maakt als je hand niet helemaal stil is.

Het verschil tussen de toestellen is met de komst van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus groter dan ooit, omdat je het aan de buitenkant al kunt zien. De iPhone 7 Plus heeft namelijk twee lenzen op de achterkant, terwijl het reguliere model het met één lens moet doen.

Zo’n dubbele lens brengt automatisch voordelen met zich mee. In het geval van de iPhone 7 Plus kun je er 2 keer mee inzoomen zonder dat je aan kwaliteit inboet. Daarnaast kan iedereen met de komst van iOS 10.1 gebruikmaken van de Portretmodus (bèta). Daarmee kun je onderwerpen van je foto’s er nog meer laten uitspringen door de achtergrond waziger dan normaal te maken.

Standaardfoto’s

Voor dit artikel houden we die speciale functies van de dubbele lens echter buiten beschouwing. We vergelijken namelijk de camerakwaliteiten van de iPhone 7 Plus en de iPhone 6S Plus om te bekijken welke vooruitgang er is geboekt. We beperken ons daarom op de basisfunctie van de camera. Welke camera registreert kleuren en contrasten het beste? En welk toestel maakt de betere foto’s in het donker? We plaatsen de foto’s in paren onder elkaar. De bovenste is steeds afkomstig van de iPhone 6S Plus, de onderste van de iPhone 7 Plus. Als de plaatjes naast elkaar staan, staat 6S Plus links en 7 Plus rechts.

Gekleurde bladeren

Hieronder zie je een paar foto’s van gekleurde bladeren. Nu het herfst is kun je de kleurverschillen goed zien.

bladeren-6s-plus
bladeren-7-plus

Op bovenstaande foto’s is het verschil tussen de twee camera’s duidelijk te zien. De iPhone 6S Plus toont de verschillen tussen kleuren in bladeren beter, maar oogt vergeleken met de iPhone 7 Plus foto’s wel een stuk valer en blauwer. De 7 Plus heeft warmere goudgele gloed over zich.

bladermuur-6s-plus
bladermuur-7-plus

De verschillen lijken bij deze twee foto’s misschien klein, maar ze zijn er zeker. De kleuren zijn op de onderste plaatjes een stuk levendiger. Dat zie je vooral aan de roodtinten. Over het algemeen oogt de foto van de iPhone 7 Plus wat minder blauw dan die van de iPhone 6S Plus. Kijk ook eens naar de kleurverlopen in het midden van de plaatjes.

Omgevingsfoto’s

We schoten ook wat omgevingsfoto’s in Kronenburgerpark in Nijmegen. Laten we eens kijken hoe de camera’s het doen als er meer ruimte in beeld komt.

park-6s-plus
park-7-plus

Je ziet het goed. De bovenste is genomen met de iPhone 6S Plus en de onderste met de iPhone 7 Plus. Hier valt op dat juist de oudere telefoon een warmere foto maakt. Het lijkt erop dat de iPhone 7 Plus erg veel licht vangt, wat ten koste gaat van de kleuren op het plaatje. Hier wint de 6S Plus.

iPhone 6S Plus vs iPhone 7 Plus
park2-7-plus

Bovenstaande foto’s hebben allebei sterke punten. De iPhone 7 Plus heeft de mooiere en helderdere kleuren, maar het contrast op de iPhone 6S Plus foto is iets beter. Dat zie je vooral in de lucht, waar je nog enigszins wolken kunt onderscheiden.

Van dichtbij

kronenburgerpark-6s-plus
kronenburgerpark

Op deze afbeeldingen maakt juist de iPhone 7 Plus weer een beter onderscheid tussen kleuren. Dat valt vooral op te maken uit de letters. Kijk maar eens naar de eerste ‘K’ en ‘N’. Op onderstaande foto is veel beter te zien hoe daar viezigheid op zit.

Beide telefoons maken prima plaatjes van bloemen in close-up, zo zie je hierboven. Links is de 6S Plus, rechts de 7 Plus. Kijken we naar details, dan zien we op de foto van de 7 Plus wel iets betere kleuren. De achtergrond is wat warmer en de kleuren van de bloem zelf zijn wat rijker.

In het donker

De avond valt, hoe mooi blijven de plaatjes dan nog? Hieronder kun je zien dat beide telefoons er goed in zijn, maar er zijn kleine verschillen.

Wat opvalt is dat beide telefoons het schijnsel van de lantaarns als gele vlek presenteren. Wel gaat de iPhone 7 Plus er iets beter mee om dan de iPhone 6S Plus, die kringen toont. De 6S Plus is ook iets minder goed om details weer te geven in het felle licht en het verloop naar donker weer te geven. Toch kunnen de resultaten van beide telefoons er prima meer door.

Op deze foto’s is het verschil vrij duidelijk te zien. Kijk alleen maar naar de lucht. De iPhone 7 Plus (rechts) toont het verschil in blauwtinten een stuk beter dan de iPhone 6S Plus. Verder zijn ook de kleuren van de lampen iets helderder op de linkerafbeelding.

Conclusie

Moet je snel naar de winkel gaan als je een iPhone 6S Plus hebt en betere foto’s wil maken? Nou, dat is niet altijd het geval. Beide camera’s schieten prima foto’s. De iPhone 7 Plus lijkt wat rijkere kleuren te kunnen tonen, zeker in het donker, maar hij wint het niet altijd van de 6S Plus. De verschillen zijn klein en wil je af en toe gewoon een leuke foto maken, dan is de iPhone 6S Plus ook nog prima.

Om over te stappen op de iPhone 7 Plus zul je jezelf de vraag dus moeten stellen of de extra functies van de 7 Plus genoeg zijn. Want de camera van het toestel heeft met zijn dubbele lens natuurlijk wel een streepje voor, al was het maar voor de Portretmodus en de optie om met dezelfde scherpte te kunnen inzoomen – bijvoorbeeld handig voor festivalfoto’s.

Wat vind jij van de verschillen en zijn de extra opties van de iPhone 7 Plus voor jou reden om over te stappen? Laat een comment achter!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6S Plus
Apple iPhone 6S Plus

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen