Deze 8 functies geven de iPhone 7 Plus de beste iPhone-camera tot nu toe

Lars Paijmans
12 september 2016, 14:12
4 min leestijd
Deze 8 functies geven de iPhone 7 Plus de beste iPhone-camera tot nu toe

Iedereen die kan tellen ziet dat de iPhone 7 Plus een dubbele cameralens heeft. Maar wat doet deze extra lens nu precies om de camera uit te laten stijgen boven alle andere iPhones? We zetten vijf nieuwe functies op een rij.

Lees verder na de advertentie.

Camera iPhone 7 Plus beter dan ooit, dit is waarom

Laten we eerst de feiten eens op een rij zetten. De iPhone 7 Plus heeft net zoals de iPhone 7 een 12 megapixel-camera, maar voegt hier nog een extra cameralens aan toe met dezelfde capaciteit. De ene lens is de groothoeklens die ook in de iPhone 7 zit, terwijl de andere telefotolens uniek is voor het Plus-model.

Camera iPhone 7 Plus

1. Optische beeldstabilisatie (ook op iPhone 7)

Als je foto’s of video’s maakt terwijl je beweegt, doet de iPhone 7 (Plus) zijn best om het resultaat zo stabiel mogelijk te maken. Dit kan dankzij optische beeldstabilisatie, een techniek die al langer bij de Plus-versie aanwezig was. Voor het eerst maakt deze functie echter ook zijn opwachting bij de iPhone 7, wat je direct zal merken als je al lopend een filmpje maakt. Door trillingen effectief tegen te gaan, blijft de lens beter op zijn plek, wat een minder schokkerige video en minder bewogen foto oplevert.

2. Groter diafragma

Het diafragma van f/1.8 van de iPhone 7 Plus is een stuk groter dan voorheen. Hier kan er tot vijftig procent meer licht worden opgevangen zodra je een foto afdrukt. Dit zorgt er niet alleen voor dat kleuren beter overkomen, maar verbetert de kwaliteit van kiekjes in de avonduren ook. Samen met de verbeterde flitser kun je er dus van uitgaan dat zowel de iPhone 7 Plus als de iPhone 7 betere resultaten opleveren als je in het donker foto’s maakt.

Lees ook: Sportfotograaf demonstreert iPhone 7 Plus-camera met foto’s van rugbywedstrijd

3. Betere frontcamera met automatische beeldstabilisatie

Apple geeft eindelijk gehoor aan de selfiefans door de FaceTime-camera op de voorkant van het toestel een serieuze upgrade te geven. De frontcamera maakt een sprong naar 7 megapixels en gebruikt ‘automatische beeldstabilisatie’ om foto’s stabieler af te drukken. Dankzij de Selfie-flitser van iOS kun je ook in het donker goede foto’s van je gezicht maken. Dankzij deze functie licht het scherm van de iPhone op, zodat het witte display tijdelijk fungeert als flitser.

Camera iPhone 7 Plus

4. Ondersteuning voor RAW DNG-formaten

De jpeg-foto’s die je normaal gesproken met de iPhone maakt, worden automatisch gecomprimeerd en verwerkt. Hierdoor nemen de foto’s minder ruimte in, maar het verlaagt hierdoor ook het aantal kleuren. Dit maakt deze foto’s automatisch een stuk minder geschikt als je ze achteraf wil bewerken. RAW-foto’s komen daarentegen (zoals de naam al zegt) rauw vanaf de sensor, zodat ook foto-apps voor iOS hun hier voordeel mee kunnen doen. Deze bestanden worden automatisch als .DNG opgeslagen, zodat ze ook samenwerken met allerlei andere apps op zowel mobiel als desktop.

5. Quad-LED True Tone-flitser (ook op iPhone 7)

Naast de cameralens voert Apple ook wat vernieuwingen door voor de flitser van zowel de iPhone 7 Plus als de iPhone 7. Deze nieuwe Quad-LED True Tone-flitser bestaat uit vier afzonderlijke led-lampen die volgens Apple tot 50 procent meer licht voortbrengen. Dit gaat ongetwijfeld een grote rol spelen bij het verbeteren van de fotokwaliteit in donkere omgevingen.

6. Twee keer optische zoom, 10 keer software-zoom

Door de dubbele lens van de iPhone 7 Plus kun je voor het eerst naast digitale zoom ook optisch inzoomen. Groot nieuws, want hierdoor kun je iets dichterbij halen zonder dat je inlevert op kwaliteit. In de camera-app is een nieuwe knop beschikbaar, waarmee je snel tussen de twee optische standen kunt schakelen. Vervolgens kun je ook nog tot tien keer toe inzoomen via software, wat door de aanwezigheid van de tweede lens tot vier keer betere resultaten oplevert dan voorheen.

Camera iPhone 7 Plus

7. Portret herkent gezichten, later beschikbaar

Later dit jaar maakt Apple de iPhone 7 Plus-camera nog beter dankzij een software-update. Deze voegt de Portretfunctie toe, een nieuwe camerastand die je vanuit de Camera-app kunt selecteren. In de portretstand detecteert de iPhone 7 Plus camera mensen en gezichten. Vervolgens kan de achtergrond extra wazig gemaakt worden, zodat de personen die jij fotografeert er beter uitspringen.

Deze techniek was tot voorheen alleen mogelijk met professionele fotocamera’s, zonder dat je er een live preview van kon krijgen. Met de iPhone 7 Plus zie je deze ‘Bokeh’-functie met een druk op de knop. Nog voor het einde van het jaar moet deze update beschikbaar komen.

8. Nieuwe Image Signal Processor

Bij een nieuwe camerasensor hoort ook een nieuwe image processor. Dit komt omdat iedere sensor en lens verschillend op elkaar afgestemd zijn, en dus ook een nieuwe processor nodig hebben. Wat Apple hiermee precies verbetert is niet duidelijk, al is de kans groot dat verschillende algoritmes beter zijn afgestemd op de camera, wat voor betere resultaten zorgt.

Natuurlijk weten we echt hoe goed de iPhone 7 Plus-camera is als we hem getest hebben. Zodra we een exemplaar in handen hebben, zullen we dit meteen gaan testen, zodat we op eigen houtje kunnen ontdekken of Apple met de 7 Plus inderdaad de beste iPhone-camera ooit heeft afgeleverd.

Lees het laatste nieuws over de iPhone 7 Plus

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 7 Plus
Apple iPhone 7 Plus

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen