Apple verwijdert geheime foto-app uit App Store door politieonderzoek

Lars Paijmans
18 april 2018, 9:22
2 min leestijd
Apple verwijdert geheime foto-app uit App Store door politieonderzoek

Apple heeft stilletjes een app uit de App Store verwijderd waarmee gebruikers stiekem foto’s konden opslaan. Ondertussen wil ook Rusland dat de chat-app Telegram een enkeltje uit de App Store krijgt.

Lees verder na de advertentie.

Apple verwijdert Calculator%

De app ‘Calculator%’ ziet er op het eerste gezicht uit als een doorsnee rekenmachine. Dat is geen toeval, want hierdoor zie je op het eerste gezicht niet dat het om een foto-app gaat. Pas als je een viercijferige code in de rekenmachine invult, opent zich een verborgen map waar foto’s in bewaard kunnen worden die je het liefst geheim wil houden. Vanuit de app kun je bovendien foto’s met anderen delen.

Dit maakte Calculator% vooral populair bij tieners, die hierdoor foto’s voor hun ouders konden verstoppen. Vandaag is de app plots verdwenen uit de Store, wat volgens Business Insider met een politieonderzoek te maken heeft. De app zou verband hebben met een onderzoek, al zijn de details niet bekend.

Calculator%

De vraag is of Calculator% ook de richtlijnen van Apple overtrad. Op de App Store-pagina werd namelijk duidelijk geadverteerd met deze geheime functie, die ook op de screenshots al te zien was. Calculator% is daarnaast niet de enige app die dit trucje uithaalt.

Het aantal apps in de App Store groeit onverminderd door, maar zo nu en dan worden er ook apps uit de winkel gehaald door Apple. Bijvoorbeeld als ze de richtlijnen overtreden, of als het bedrijf een verzoek krijgt van de autoriteiten.

Hoe ver gaat Apple?

In veel gevallen gaat Apple hier in mee, zoals nu ook het geval is bij Calculator%. Een stuk spannender is de situatie van chat-app Telegram. De Russische overheid wil dat de populaire chat-app uit de App Store verdwijnt, omdat het de wetten van het land zou ondermijnen. In de praktijk denken mensen echter dat het een manier is voor Rusland om de bevolking beter in de gaten te houden; iets wat niet kan met een app als Telegram, die zijn berichten met encryptie beveiligt.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorie: Apps
Thema: App Store

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen