Wordt de iPhone 5C Apple’s nieuwe budgetmodel?

Gijs Ettes
8 september 2014, 19:30
3 min leestijd
Wordt de iPhone 5C Apple’s nieuwe budgetmodel?

Als alles goed is, maken we morgen na maanden van geruchten en lekken eindelijk kennis met de nieuwste telg in de iPhone-familie. De nieuwe iPhone gaat de 5S aflossen als topmodel en daarmee rijst meteen de vraag wat er met de rest van Apple’s smartphonelijn gaat gebeuren. Welke iPhone verdwijnt en welke toestellen worden goedkoper? Wij zochten het uit.

Kleurrijke ‘flop’ wordt budget iPhone

De vorige iPhone-lancering dateert alweer van oktober vorig jaar. Destijds introduceerde Apple niet één, maar twee modellen: de iPhone 5S en iPhone 5C. In tegenstelling tot zijn high-end broertje werd de 5C niet het succes waar Apple wellicht op had gehoopt. De plastic iPhone heeft nooit heel goed verkocht, wat vooral kwam door het relatief hoge prijskaartje en het feit dat het toestel niets nieuws met zich meebracht. De hardware van de 5C is vrijwel exact hetzelfde als die van de iPhone 5, met het verschil dat de behuizing van goedkoop uitziend plastic is gemaakt. In de VS doet het toestel het eind vorig qua verkopen redelijk, met een derde plek achter de iPhone 5S en Galaxy S4 van Samsung.

budget iPhone 5C

In april verscheen er een 8GB-versie met een lager prijskaartje, maar dat toestel kan voorlopig nog geen potten breken. Volgens veel critici is de iPhone 5C een flop, al kan daar na morgen verandering in komen. Bij de release van nieuwe iPhones worden de bestaande modellen immers goedkoper en zo’n prijsdaling kan de iPhone 5C goed gebruiken.

Gaat de 5C de iPhone 4S vervangen?

We verwachten dat Apple er morgen voor kiest om de iPhone 4S uit te faseren. Toen de 5C en 5S werden geïntroduceerd, werd de iPhone 4 stilaan uit de handel gehaald en hetzelfde gebeurt waarschijnlijk met de 4S. Is dat daadwerkelijk het geval, dan staat de volgende budget iPhone al klaar: de 8GB-versie van de iPhone 5C. Het model is momenteel verkrijgbaar voor 549 euro, een behoorlijk bedrag gezien de hardware en beperkte opslagruimte.

Dat neemt niet weg dat de 5C met een prijskaartje van 399 euro – het bedrag dat je momenteel voor de iPhone 4S betaalt – wél aantrekkelijk zou kunnen zijn. Er zijn immers genoeg consumenten die een Apple-toestel wensen, maar niet de hoofdprijs willen betalen. Bovendien is 8GB opslag voor beginnende of minder veeleisende gebruiker vaak ruim voldoende.

iPhone 5S iPhone 5C

Wat je over de iPhone 5C moet weten

Vanaf aankomende herfst worden alle Apple-toestellen vanaf de iPhone 4S, iPod Touch 5e generatie en iPad 2 voorzien van een update naar iOS 8. Apple staat erom bekend dat het ook oudere toestellen lang van updates blijft voorzien en dat zal bij de iPhone 5C niet anders zijn. Afgaande op eerdere modellen verwachten we dat de 5C nog zeker tot medio 2017 iOS-updates zal ontvangen. Samen met de ondersteuning voor 4G zorgt dit ervoor dat hij erg toekomstbestendig is.

iphone-5c-3

Specs
Als gezegd zijn de specificaties van de 5C vrijwel gelijk aan die van de iPhone 5. Dat betekent dat hij beschikt over een 4 inch-scherm (1136 bij 640 pixels), 1GB aan werkgeheugen en 8, 16 of 32GB aan opslagruimte. Aan de voorzijde, rechtsboven het scherm, is een 1,2 megapixel-frontcamera te vinden die perfect is voor selfies en het voeren van videogesprekken. De camera aan de achterzijde schiet plaatjes met 8 megapixels en beschikt over een ledflitser en beeldstabilisatie. De ingebouwde accu is goed voor een beltijd van 10 uur en een standby-tijd van 10 dagen, al is de accuduur natuurlijk sterk afhankelijk van hoeveel je de telefoon gebruikt.

Aanbiedingen
Qua specs en mogelijkheden zit het wel snor met de iPhone 5C. In combinatie met een abonnement is het toestel momenteel al redelijk voordelig verkrijgbaar, zoals je kunt zien in het overzicht hieronder. Onze voorspelling is dat de prijzen de komende tijd nog verder zullen dalen, zodat de 5C misschien toch nog een succes wordt.

Lees het laatste nieuws over de iPhone 5C

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 5C
Apple iPhone 5C

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu