Bono: ‘Apple blijft irritant stil over het ophalen van 75 miljoen tegen aids’

Rutger Otto
24 juni 2014, 10:39
2 min leestijd
Bono: ‘Apple blijft irritant stil over het ophalen van 75 miljoen tegen aids’

Op het Cannes Lions festival verscheen Bono afgelopen weekend samen met Apple ontwerper Jony Ive op het podium. Ze spraken over hun succesvolle samenwerking om geld op te halen voor The Global Fund, dat tegen aids strijdt. Bono pakte de gelegenheid om Apples bescheidenheid te bekritiseren.

Lees verder na de advertentie.

bono apple klein

De frontman van U2 gebruikte het platform om bedrijven te overtuigen om zijn nonprofit-organisatie (RED) te steunen om aids te bestrijden. In de toespraak roemt Bono Apple omdat het bedrijf meer geld voor liefdadigheid ophaalt dan iedereen, maar dat het haar inbreng te weinig benadrukt naar buiten toe.

‘Apple lijkt wel een sekte

Bono noemde Apple ‘irritant stil’ over het feit dat het 75 miljoen dollar op heeft gehaald voor The Global Fund. Daarnaast liet de zanger een iPad zien met een hoes van (RED) en bekritiseerde hij Apple dat het bedrijf het (RED) logo alleen aan de binnenkant had staan, zodat mensen het nooit zouden zien. “De bescheidenheid van Apple slaat op hol”, zei Bono. “Dit is hoe Apple het doet. Het lijkt wel een religieuze sekte.”

Wat is (RED)?

(RED) werd in 2006 opgericht door Bono en journalist Bobby Shriver. De organisatie verkoopt, in samenwerking met grote merken, producten waarvan een deel van de opbrengst gaat naar de bestrijding van aids.

Apple werkt sinds de lancering van (RED) mee. Het eerste product was een speciale iPod nano. Jony Ive zegt dat Apple momenteel een zestal producten verkoopt die bijdragen aan The Global Fund. De ontwerper noemt de samenwerking met (RED) ‘heel, heel speciaal’.

Samenwerking tussen Bono en Jony Ive

Hoewel Bono kritisch was in zijn optreden, heeft hij Apple en Steve Jobs (die de samenwerking met Bono aanging) veelvuldig en openbaar geprezen. Vorig jaar werkten Bono en Ive nog samen met industrieel ontwerper Mac Newson om unieke producten te maken voor een (RED) benefiet-veiling. Hieronder waren onder meer champagnegouden Apple oortjes, een rode Mac Pro en een volledig aangepaste Leica Digital Rangefinder. De Mac Pro ging voor bijna een miljoen dollar weg, wat het de duurste desktop-pc ooit maakt.

Lees meer Apple nieuws

Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen