Installeer updates altijd snel: Apple repareert bluetooth-kwetsbaarheid
Erwin Vogelaar

Een ontdekte bluetooth-kwetsbaarheid maakt apparaten op grote schaal onveilig. Apple heeft het probleem voor zijn apparaten al verholpen.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Kritieke bluetooth-kwetsbaarheid verholpen door Apple

Onderzoekers hebben een nieuwe kwetsbaarheid ontdekt in het bluetooth-protocol. Het lek wordt de KNOB-attack genoemd, wat staat voor ‘Key Negotiation of Bluetooth’. Informatie over dit lek is vroegtijdig met fabrikanten gedeeld. Apple heeft daardoor via updates al gezorgd dat jouw apparaten geen risico meer lopen.

Hoe werkt de KNOB-attack?

De bluetooth-verbinding tussen twee apparaten wordt beveiligd via encryptiesleutels. Zo’n sleutel moet net als een wachtwoord voldoende tekens hebben, zodat niemand deze zomaar kan raden.

De nieuw ontdekte kwetsbaarheid maakt het mogelijk voor kwaadwillenden om te manipuleren hoe lang die encryptiesleutel moet zijn. Als je dat weer vergelijkt met een wachtwoord, dan is het mogelijk om het wachtwoord terug te brengen tot een enkel teken. Dan is het plots heel makkelijk om alle opties te proberen en op die manier in te breken.

Eenmaal ingebroken is het mogelijk om mee te kijken met de informatie die via bluetooth wordt verzonden. Op die manier zijn bijvoorbeeld verstuurde bestanden te onderscheppen.

bluetooth-kwetsbaarheid

Hoe weet ik of mijn apparaten zijn beveiligd?

Door de nieuwste updates van iOS en macOS te downloaden en te installeren, ben ervan verzekerd dat je niet langer kwetsbaar bent voor dit lek. Met de updates zorgt Apple er namelijk voor dat encryptiesleutels een minimale lengte moeten hebben. Je zit goed zolang één van de twee apparaten die via bluetooth worden verbonden is geüpdatet.

In juli werd er ook al een bluetooth-kwetsbaarheid ontdekt, waarmee het mogelijk was om apparaten te identificeren en volgen.

Veiliger zijn op je iPhone

Naast het zo snel mogelijk installeren van updates, zijn er nog meer manier om zo veilig mogelijk te blijven op je iPhone. Zo geven we je 11 tips voor meer privacy en veiligheid op je iPhone. En bieden we je een stappenplan om je privacy te beschermen. Of kijk onderstaande video met zes praktische privacytips:

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.