Bluetooth 5 wordt stuk sneller dan huidige versie

Rutger Otto
11 juni 2016, 15:55
1 min leestijd
Bluetooth 5 wordt stuk sneller dan huidige versie

De Bluetooth Special Interest Group heeft aangegeven volgende week Bluetooth 5 te gaan presenteren. De draadloze verbindingstechniek voor op de korte afstand, moet vooral sneller gaan worden.

Lees verder na de advertentie.

Bluetooth 5

Op dit moment is Bluetooth toe aan versie 4.2, maar de laatste puntjes worden op de i gezet van Bluetooth 5. De nieuwe specificaties worden op 16 juni volledig uit de doeken gedaan, schrijft directeur Mark Powell in een e-mail. In het bericht zegt hij dat de snelheid van Bluetooth 5 vier keer zo hoog ligt als in versie 4.2. Daarnaast wordt het bereik twee keer zo groot.

iphone 6s plus klein

Uitrol eind dit jaar

Verder focust Bluetooth 5 zich ook meer op advertentiedoeleinden. Denk hierbij aan een betere verbinding voor systemen die met beacons of diensten op basis van locatie werken. Over de precieze vernieuwingen blijft Powell overigens wat vaag in zijn mail, maar daarover volgende week dus meer. De naam is overigens ook simpeler geworden. Waar het ooit Bluetooth 4.0 was, heet de nieuwe versie nu simpelweg Bluetooth 5.

Ook onduidelijk is nog wanneer Bluetooth 5 precies moet uitkomen. Powell heeft het alleen over de tweede helft van 2016 ‘en later’. Gezien de uitrol in voorgaande jaren, kan de nieuwste versie eind dit jaar of begin 2017 wel eens in de eerste producten komen. Apple is er vaak als één van de eersten bij.

iPhone 7

Bluetooth kan nog wel eens een belangrijke rol gaan spelen in de nieuwe iPhone. Volgens geruchten moet de iPhone 7 het zonder koptelefoonaansluiting doen, om ruimte te besparen. Om muziek of podcasts te luisteren, zul je dan een koptelefoon met Lightning-kabel nodig hebben, of gebruik moeten maken van een draadloos Bluetooth-alternatief.

Lees het laatste iPhone 7-nieuws

Bron: Bluetooth
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu