Zo kan Bluetooth 5 de draadloze verbinding van iPhones verbeteren

Rutger Otto
8 december 2016, 12:13
2 min leestijd
Zo kan Bluetooth 5 de draadloze verbinding van iPhones verbeteren

Bluetooth 5 is nu officieel beschikbaar. Fabrikanten kunnen de technologie inbouwen in hun toestellen. Wij bekijken de mogelijkheden voor de iPhone.

Lees verder na de advertentie.

iPhone met Bluetooth 5

De komst van Bluetooth 5 werd in juni van dit jaar al aangekondigd door de Bluetooth Special Interest Group. Een releasedatum was er toen nog niet, wel was duidelijk dat de draadloze technologie nog voor het einde van 2016 moest uitkomen. Nu is het zover, maakt Bluetooth SIG bekend. Fabrikanten kunnen ermee aan de slag, waarschijnlijk zien we de eerste producten met Bluetooth 5 begin volgend jaar verschijnen.

Bluetooth 5 kwam niet op tijd om in de iPhone 7 ondersteund te worden, maar in de volgende versie kan Apple er niet omheen. Gezien de uitrol van Bluetooth in voorgaande jaren, is Apple er vaak als één van de eersten bij om een nieuwe versie van Bluetooth te omarmen. Zeker nu de koptelefoonaansluiting is verdwenen, wordt een betrouwbare draadloze verbinding belangrijker voor de telefoons van Apple.

bluetooth koptelefoon

Bluetooth in je hele huis

Bluetooth wordt onder meer gebruikt om draadloze koptelefoons met de iPhone te verbinden. Soms is het signaal echter niet sterk genoeg, waardoor er storing optreedt en het geluid hapert. Met Bluetooth 5 moet dat beter worden. Bluetooth SIG belooft een grotere verbindingsafstand – je kunt tot wel vier keer verder van de bron voordat de verbinding wordt verbroken – en een snelheid die twee keer zo hoog ligt als het huidige Bluetooth 4.2.

De nieuwe versie van de draadloze technologie heeft minder last van storing door andere apparaten in de buurt. Dat, en het grotere bereik, zorgt dat de verbinding beter wordt, maar ook dat Bluetooth 5 geschikter is voor de bediening van Internet of Things-apparatuur. “Bluetooth bereikt je hele huis of kantoor”, zegt ceo Mark Powell van Bluetooth SIG. “Met Bluetooth 5 willen we aan de behoeften van IoT-ontwikkelaars en klanten voldoen, terwijl we trouw blijven aan wat Bluetooth is: de wereldwijde standaard voor simpele en veilige verbinding.”

Nieuwe iPad

Het Bluetooth-merk wordt simpeler in de markt gezet. De nieuwe versie heet simpelweg Bluetooth 5, terwijl Bluetooth 4.0 ook bekend was als Bluetooth LE, BLE en Bluetooth Smart. Waarschijnlijk implementeert Apple Bluetooth 5 volgend jaar in de iPhone, maar mogelijk stopt het bedrijf de techniek al in de nieuwe iPad Pro, die in het eerste kwartaal van 2017 wordt verwacht.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Bluetooth
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen