iPhone X en XS verslagen door BlackBerry en Pocophone in blinde cameratest

Florence Peeters
5 december 2018, 13:00
3 min leestijd
iPhone X en XS verslagen door BlackBerry en Pocophone in blinde cameratest

In een blinde smartphonecameratest hebben de iPhone XS en iPhone X het verloren van de BlackBerry Key2 en Xiaomi Pocophone F1. Verrassend, maar verklaarbaar.

Lees verder na de advertentie.

iPhone verliest blinde cameratest

YouTuber Marques Brownlee heeft een ludieke test gedaan, waarin hij 16 populaire smartphones met elkaar vergelijkt op cameragebied. In een toernooivorm werden twee smartphones steeds tegenover elkaar gezet met precies dezelfde foto’s. De afgelopen tijd hebben ruim zes miljoen mensen via Twitter en Instagram bij iedere ‘versus-wedstrijd’ gestemd op hun favoriete foto, zonder te weten van welke telefoon deze afkomstig is.

Ook de iPhone XS en iPhone X werden meegenomen in de test. De Apple-toestellen namen het in de eerste ronde op tegen respectievelijk de BlackBerry Key2 en de Xiaomi Pocophone F1, een stuk goedkopere en minder uitgebreide smartphones als de iPhone-vlaggenschepen.

Verrassend genoeg wonnen deze Android-toestellen en lagen de iPhones er na een ronde al uit. De uiteindelijke winnaar bleek de Huawei Mate 20 Pro te zijn. Toch is het zaak om deze test met een flinke korrel zout te nemen, stelt ook Brownlee. Er zijn namelijk twee redenen die de bijzondere winst verklaren.

Waarom de iPhones het niet ver schoppen in de test

Allereerst zorgt het posten van de foto’s op Twitter en Instagram voor enorm veel compressie, wat de kwaliteit van een foto flink omlaag haalt. Hierdoor verliezen goede smartphonecamera’s al snel hun grote voordeel, want met name details en bijvoorbeeld schaduwen gaan hierdoor verloren.

Daarnaast ging het om een blinde stemtest, waarin bij iedere versus is gebleken dat mensen standaard voor de foto met de hoogste helderheid kiezen. In de video is te zien hoe de foto van de BlackBerry veel minder scherp is en de matige camerasensor alle details uit de foto haalt.

Op de XS-foto zie je daarentegen alle gezichtsdetails en minuscule streepjes in het vest, maar deze foto is ook ietsjes donkerder door de meer natuurlijke belichting. Deze details verdwijnen op social media, waardoor de lichtere maar mindere BlackBerry-foto de XS verslaat.

Zo heeft bij iedere ronde van de test de warmere en kleurrijkere foto het gewonnen van de meer neutrale en diepere foto’s van toptoestellen. Zo schopte de Pocophone, waar de iPhone X van verloor, het zelfs tot de finale. Niet alleen maakt de test duidelijk dat mensen onbewust niet afgaan op fotokwaliteit, maar ook dat de kwaliteitsverschillen tussen smartphonecamera’s van verschillende fabrikanten in een hoog tempo kleiner worden.

iPhone-camera eerder wel een winnaar

In een eerdere uitgebreide test van cameratester DxOMark kwam de iPhone beter uit de verf. Daaruit kwam de iPhone XS Max zeer goed uit de bus, en laat deze de Galaxy Note 9 ver achter zich. Deze telefoon was ook terug te vinden in de test van YouTuber Brownlee, waar die het beter deed dan de iPhones.

→ Lees ook: ‘iPhone XS Max-camera verslaat Galaxy Note 9, maar heeft niet beste smartphonecamera’

DxoMark stelde in zijn test dat de XS Max ‘één van de beste camera’s heeft die we ooit hebben getest’. Hoe dan ook is het verstandig om je niet blind te staren op zulke testen, want ze zijn lang niet altijd even betrouwbaar, en vaak meer vermakelijk bedoeld.

Het laatste nieuws over Apple

Bron afbeelding: Marques Brownlee
Categorieën: Devices, Opmerkelijk

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen