Bill Gates: ‘Apple moet FBI helpen met hacken van iPhone’

Rutger Otto
23 februari 2016, 9:21
2 min leestijd
Bill Gates: ‘Apple moet FBI helpen met hacken van iPhone’

Een tegengeluid van een belangrijk figuur uit de techwereld in de kraakzaak van Apple tegen de FBI: Bill Gates schaart zich achter de overheid. Net als een kleine meerderheid van de Amerikanen.

Lees verder na de advertentie.

Bill Gates vindt dat Apple moet helpen

Ook Bill Gates heeft een mening over de kwestie van Apple en de FBI. Moet Apple de iPhone van de San Bernandino-schutter hacken voor mogelijk meer informatie of niet? Gates zegt van wel. “Het gaat hier om een specifieke zaak waarin de overheid naar toegang tot informatie vraagt”, zegt hij tegen de Financial Times. “Ze vragen niet naar een algemene kraak, maar slechts naar één geval. Het is niet anders dan het opvragen van bankgegevens. Een bank bindt ook geen lint om een harde schijf om daarna te zeggen: laat mij hem niet doorknippen, want dan dwing je me om het vaker te doen.”

Apple wil de iPhone niet kraken, omdat het bedrijf zegt daarmee de veiligheid van andere Apple-smartphones op het spel te zetten. Met een achterdeurtje voor de FBI zou Apple een ingang creëren die ook door kwaadwillenden te vinden kan zijn. Daarmee komt de privacy van Apple-gebruikers in het nauw.

iPhone encryptie

Grote bedrijven achter Apple

Het is een opvallend standpunt van Bill Gates, want grote techbedrijven als Twitter en Google kiezen juist de kant van Apple in dit debat. Facebooks Mark Zuckerberg gaf in Barcelona op het MWC nog als reactie “Ik denk niet dat het maken van achterdeurtjes in beveiliging heel effectief is om de veiligheid te waarborgen”, zei hij. “Wij staan daarom achter Tim Cook en Apple.”

Meeste Amerikanen zijn vóór hack

Terwijl de meeste techbedrijven Apples kant kiezen, schaart Bill Gates zich juist achter de meeste Amerikanen. Het verschil is nipt, maar 51 procent van de Amerikaanse bevolking kiest partij voor de FBI in deze zaak. Dat blijkt uit onderzoek van het Pew Research Center. Daarbij moet gezegd dat ‘slechts’ 38 procent vindt dat Apple de telefoon niet moet ontgrendelen. De resterende 11 procent heeft geen mening.

Lees over de FBI-zaak ook

Bronnen: FT, Pew Research
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu