Bug laat je WhatsApp-beveiliging omzeilen, zo voorkom je het

Florence Peeters
21 februari 2019, 15:11
2 min leestijd
Bug laat je WhatsApp-beveiliging omzeilen, zo voorkom je het

Je WhatsApp-chats afschermen met Touch ID of Face ID blijkt geen volledige bescherming te bieden. De beveiliging blijkt namelijk te omzeilen via de deelfunctie, al is er een tijdelijke oplossing.

Lees verder na de advertentie.

Face ID-beveiliging WhatsApp niet waterdicht

De populaire chatdienst introduceerde onlangs een nieuwe functie: je gesprekken afschermen door middel van Touch ID of Face ID. Handig, want zo zijn je chats altijd beveiligd, zelfs al weet iemand de toegangscode van jouw iPhone.

Lees ook: Zo beveilig je WhatsApp met Touch ID of Face ID in 4 stappen

Nu is er een vervelend lek gevonden in deze nieuwe beveiliging. Via de deelfunctie kun je namelijk wel in WhatsApp terecht komen. Een Reddit-gebruiker ontdekte het probleem en plaatste er een bericht over.

beveiliging WhatsApp omzeilen

Wanneer je bijvoorbeeld vanuit de Foto’s-app een foto wil delen, kom je in het deelmenu van iOS terecht. Hier kun je ook WhatsApp selecteren om iets te delen, waarna je een contact selecteert en je iPhone vanzelf WhatsApp opent. Zelfs al heb je de app beveiligd met Face ID of Touch ID, wordt hier op deze manier niet naar gevraagd.

Op deze manier zou iemand dus alsnog in jouw gesprekken kunnen kijken. Het mankement geldt echter niet wanneer je de schermvergrendeling op ‘onmiddelijk’ hebt staan. Wanneer je kiest voor schermvergrendeling met Touch ID of Face ID heb je vier keuzes: dat deze onmiddellijk na het sluiten van de app wordt geactiveerd, of nadat je een minuut, kwartier of uur WhatsApp niet meer hebt geopend.

WhatsApp werkt aan oplossing

Aangezien je WhatsApp waarschijnlijk tientallen keren per dag opent, is de onmiddellijke vergrendeling niet echt handig. Bij de overige opties moet je er nu wel rekening mee houden dat iemand die jouw toegangscode heeft alsnog deze beveiliging zou kunnen omzeilen.

Facebook, eigenaar van WhatsApp, laat aan persbureau Reuters weten dat het op de hoogte is van het beveiligingslek. Het bedrijf belooft spoedig met een oplossing te komen. Daarnaast adviseert de WhatsApp-woordvoerder dat gebruikers die schermvergrendeling gebruiken, deze tijdelijk op ‘onmiddellijk’ instellen.

Gelukkig zijn er nog andere mogelijkheden wanneer je je gesprekken beveiligen overbodig vindt, maar ook geen last wil hebben van pottenkijkers. Het is in iOS al langer mogelijk om de inhoud van meldingen te verbergen.

Lees het laatste nieuws over WhatsApp

Bronnen: Reddit, Reuters
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu