Snapchat zet apps van derden buitenspel

Rutger Otto
3 april 2015, 10:42
2 min leestijd
Snapchat zet apps van derden buitenspel

Snapchat trekt de teugels aan wat betreft veiligheid. De dienst geeft derde partijen geen toegang meer tot de service, waardoor die apps onbetrouwbaarder worden.

Lees verder na de advertentie.

Beveiliging Snapchat

De populaire Snapchat-app was er eind vorig jaar keihard over. Na een hack lagen 200 duizend foto’s van Snapchat-gebruikers op straat. Daarvan waren bekende mensen, maar ook andere gebruikers (tieners) van de dienst het slachtoffer. “Niet onze schuld“, zei Snapchat. “Had je maar geen apps van derden moeten gebruiken.”

Snapchat heeft tegen Backchannel laten weten dat bijna elk veiligheidsprobleem de schuld was van API-misbruik. Snapchat heeft andere ontwikkelaars namelijk nooit toestemming gegeven om hun data en codes te gebruiken. Veel van de Snapchat-apps die niet door Snapchat werden gemaakt, hackten de dienst om toegang te krijgen.

Snapchat

Maatregelen

Snapchat zelf waarschuwde gebruikers altijd al: “In onze regels staat expliciet vermeld dat je dat niet moet doen, om de veiligheid van gebruikers te kunnen waarborgen. Wij houden de App Store nauwlettend in de gaten voor illegale apps van derden en we zijn er tot nu toe in geslaagd om veel daarvan verwijderd te krijgen.”

snapchat

Veel critici klaagden echter dat Snapchat nog niet genoeg deed om het probleem te bestrijden. Dat is de laatste tijd wel veranderd, zo laat Snapchat weten. “Snapchat werkt niet alleen met Apple en Google om apps in hun stores te blokkeren die zich niet aan onze regels houden, ook pakken we gebruikers aan. Eerst krijgen ze een waarschuwing als ze zulke apps installeren, daarna blokkeert Snapchat het account.”

Toch hoopt de dienst dat dit soort rigoureuze maatregelen niet meer nodig zijn. “Het platform is nu goed genoeg beveiligd om apps die willen meeliften af te stoten.”

Transparantie

Naast de nieuwe restricties voor derde partijen, heeft Snapchat nu ook een transparantierapport op de site gezet. Daar staat in hoeveel aanvragen Snapchat krijgt van regeringen om data in handen te krijgen en hoe vaak Snapchat daaraan gehoor geeft. Van begin november 2014 tot eind februari 2015 kreeg de dienst 375 aanvragen van de Amerikaanse regeren. Nederland heeft nergens om gevraagd, in België was één aanvraag.

Lees meer over Snapchat

Bronnen: Snapchat, Backchannel
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu