iPhone-beveiliging te omzeilen met speciale oplader
Roel van Hout

Drie Amerikaanse onderzoekers hebben een manier gevonden om de beveiliging van iPhones te omzeilen. Een door hen voor dit doel ontwikkelde oplader stelt mensen in staat om de telefoon ongemerkt te voorzien van kwaadwillende software.

iPhone 5 lightningEen iPhone die op de zogenoemde Mactan-oplader wordt aangesloten is binnen 1 minuut geïnfecteerd door de software, die bovendien heel lastig terug te vinden is, meldt Forbes. De onderzoekers van het Georgia Institute of Technology omschreven hun bevindingen in een recente toespraak op hack-conferentie Blackhat als ‘alarmerend’: zo zou zelfs de meest recente versie van Apples mobiele besturingssysteem niet beschermd zijn tegen de opladers.

Apple nog niet gereageerd op lek in iPhone-beveiliging

Omdat zowel stroom als software door dezelfde poort op de onderkant gaan, is deze manier van inbreken op de iPhone populair: in februari van dit jaar boden knutselaars vergelijkbare software aan om de telefoon te jailbreaken. Ruim 18 miljoen mensen maakten van dit lek gebruik, tot Apple het met een kleine update dichtte.

Apple heeft nog niet gereageerd op het nieuws. iPhone-bezitters lijken zich voorlopig nog geen zorgen te hoeven maken: de oplader is 3 inch groot, en dus nog niet geloofwaardig te vermommen als Apples veel kleinere oplader. Het is sowieso verstandiger om alleen met accessoires te werken die goedgekeurd zijn door Apple zelf.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.