Apple werkt aan betere iOS-beveiliging na FBI-rechtszaak

Redactie
25 februari 2016, 11:18
2 min leestijd
Apple werkt aan betere iOS-beveiliging na FBI-rechtszaak

Apple wil de beveiliging van iOS opschroeven naar aanleiding van de rechtszaak tegen de FBI. Dat meldt The New York Times op basis van een betrouwbare bron.

Lees verder na de advertentie.

Apple lijnrecht tegenover de FBI

In de rechtszaak die de FBI heeft aangespannen wordt geëist dat Apple meewerkt aan het ontgrendelen van de iPhone 5C van Sayed Farook, een van de terroristen die in december een aanslag pleegde in San Bernardino. Apple moet een achterdeurtje in iOS inbouwen om de opsporingsdienst de mogelijkheid te geven ongelimiteerd wachtwoorden op de iPhone in te voeren.

Normaal gesproken blokkeert de iPhone de toegang tot persoonlijke informatie als zes keer achter elkaar een fout wachtwoord wordt ingevoerd. Hierdoor kan het zeer lang duren voordat de FBI de iPhone van de terrorist heeft gekraakt.

Motief voor verbeterde iOS-beveiliging

Alhoewel Apple in het verleden wel heeft meegewerkt aan enkele onderzoeken van de FBI door klantendata te verstrekken, trekt het de grens bij het aanpassen van iOS. De verbeterde iOS-beveiliging waar Apple aan zou werken, moet ervoor zorgen dat de FBI-hack slechts eenmalig werkt, zelfs al wordt de opsporingsdienst in het gelijk gesteld door de rechter. Zo kan de opsporingsdienst niet gebruikmaken van hetzelfde achterdeurtje in de toekomst.

Apple trekt de grens bij het aanpassen van iOS

Of de FBI daadwerkelijk de macht krijgt over de hack-software van Apple is nog maar de vraag. In een interview van ABC News zegt Tim Cook de zaak tussen Apple en FBI te willen uitvechten tot het Hooggerechtshof. De hack is volgens de ceo slecht voor Amerika en het “software-equivalent van kanker”. Cook is ook bang welke verzoeken er in de toekomst kunnen komen als de FBI in deze zaak in het gelijk wordt gesteld.

Vingerafdrukscanner iPhone

De iPhone 5C die de FBI wil kraken is een ouder model zonder vingerafdrukscanner. Toestellen nieuwer dan de iPhone 5S zijn hiervan wel voorzien en mede daardoor lastiger te kraken. De hack die de FBI wil uitvoeren op de 5C zou ook niet werken op nieuwere iPhones. Apple laat wel in een reactie weten aan media weten dat het op nieuwere toestellen ook mogelijk is om een soortgelijk achterdeurtje in te bouwen.

Categorie: iOS
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen