De iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600,- terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

Opinie: Apple moet vaart gaan maken met Apple Pay

Rutger Otto
25 september 2015, 14:00
3 min leestijd
Opinie: Apple moet vaart gaan maken met Apple Pay

Apple Pay wordt heel langzaam over verschillende landen uitgerold, maar in Nederland en België kunnen we er nog geen gebruik van maken. En dat terwijl mobiel- en contactloos betalen flink in opkomst is.

Lees verder na de advertentie.

Betalen met iPhone

Het is ruim een jaar geleden dat Apple zijn eigen betaalplatform Apple Pay introduceerde. Inmiddels kunnen gebruikers in de Verenigde Staten en Engeland contactloos betalen met hun Apple Watch, iPhone 6 en iPhone 6 Plus (en straks de nieuwe iPhones), maar andere landen wachten nog steeds op de functie.

apple pay apple watch

Waarom duurt het zo lang?

We hadden gehoopt dat Apple Pay in 2015 wel in Nederland zou komen, maar het lijkt erop dat we nog wel even geduld moeten hebben. Apple zou in gesprek zijn met China en Canada voor de uitrol van het platform, maar over Nederland en België is nog niets bekend.

Met Apple Pay kun je bij kassaterminals die contactloos betalen toestaan (via nfc) afrekenen zonder je pinpas te gebruiken. Apple Pay wordt aan je creditcard gelinkt en door gegevens op je iPhone kun je de betaling doen door hem tegen de terminal te houden. In Amerika heeft Apple samenwerkingen gesloten met American Express, Mastercard en Visa. In Nederland en België kun je alleen Apple Pay gebruiken als je een Amerikaanse creditcard hebt, want hier heeft het bedrijf van Tim Cook nog geen deals gesloten met banken en bedrijven.

Wat doet de concurrentie?

samsung pay

Waar Apple momenteel lijntjes uitlegt naar andere landen voor de Apple Pay-uitrol, zit de concurrentie niet stil. Zo is ook Android Pay inmiddels gestart in Amerika, waarmee gebruikers in de winkel kunnen betalen met hun Android-smartphone. Overigens is ook deze betaalvorm nog niet bij ons van start gegaan, dus die race kan Apple nog winnen.

Eind dit jaar komt in elk geval Samsung Pay al naar Nederland. Samsung heeft een afspraak met Mastercard om contactloos betalen in Nederland en België te introduceren. Daarvoor hebben gebruikers een Maestro-bankpas of creditcard van Mastercard nodig. Betalen gaat (net als de betaaldiensten van Google en Apple) contactloos via nfc.

Ook ING onderneemt actie

Nederlandse banken blijven niet zitten wachten tot ze benaderd worden door Apple of Google. ING is deze maand een test gestart met mobiel betalen via nfc voor Android-gebruikers. Bètatesters kunnen bedragen tot en met 25 euro zonder pincode betalen door hun smartphone bij de terminal te houden. Dat is nu nog gratis, maar later betalen gebruikers 50 cent per maand voor de dienst.

apple pay

Afrekenen met je iPhone

Hoewel de ontwikkelingen ineens hard lijken te gaan, heb je er niets aan als je een iPhone hebt. Waarschijnlijk werkt de nfc-chip van Apple alleen in combinatie met Apple Pay. Dat betekent dat we moeten wachten tot de dienst in Nederland en België beschikbaar is.

Apple heeft nog heel even, want de concurrentie komt pas eind 2015 op gang, maar de tijd begint wel te dringen. Wat Apple achter de schermen allemaal uitspookt, is onduidelijk. We weten dus niet of het bedrijf uit Cupertino niet al afspraken maakt met banken en creditcard-bedrijven alhier. Laten we het hopen, want we lopen al een jaar met nfc-chips in onze dure iPhones, maar we kunnen er niets mee. En Apple moet simpelweg aanhaken in landen waar bedrijven contactloos betalen via smartphones aanbieden.

→ Lees meer over Apples betaaldienst in ons Apple Pay dossier.

Het laatste nieuws over Apple Pay

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen