Bellen via wifi of 4G: hoe het telefoongesprek beter wordt in de toekomst

Steeds meer providers bieden je de mogelijkheid om te bellen via wifi en 4G. iPhoned probeerde de nieuwe functie een tijdje uit via het netwerk van Vodafone. Dit zijn onze bevindingen.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Wat is bellen via wifi en 4G?

Mobiel internet wordt steeds sneller, sms’jes hebben we ingeruild voor WhatsApp, maar het ouderwetse telefoongesprek lijkt de afgelopen jaren haast stil te staan. Lijkt, want stilletjes werken providers al geruime tijd aan verbeteringen, en daar hebben ze jouw internetverbinding voor nodig.

Bellen via wifi en 4g

De meeste mobiele gesprekken gaan namelijk nog via oude mobiele netwerken. Die zijn langzamer, waardoor het langer duurt om verbinding te maken en de geluidskwaliteit lager is. Ook zijn ze vaak minder stabiel en weten ze niet altijd de binnenkant van je huis te bereiken. Daarom is er nu ‘VoLTE’ en ‘VoWifi’, afkortingen voor Voice Over LTE en Voice Over Wifi. In gewoon Nederlands is het bellen via 4G of wifi. Je iPhone zoekt voor een telefoongesprek dan geen verbinding met de oude netwerken, maar pakt het razendsnelle wifi-netwerk dat je waarschijnlijk thuis hebt. Ben je onderweg, dan kan het toestel ook voor 4G kiezen.

Wat zijn de voordelen van bellen via wifi?

Bellen over wifi heeft verschillende voordelen ten opzichte van een normaal telefoongesprek. Vooral het bereik gaat er doorgaans flink op vooruit. De kans is groot dat je doorgaans maar matig bereik hebt midden in je huis, of in een groot kantoorpand. Het telefoonbereik kan immers nauwelijks door dikke muren en andere stoorzenders dringen. Bij bellen over wifi leg je via je lokale internetverbinding contact met het netwerk van Vodafone. Het grote voordeel: je hebt altijd en overal bereik.

Ook gaat de geluidskwaliteit van je gesprek omhoog. Providers noemen het ‘hd-audio’, maar het komt erop neer dat je gesprekspartner net wat helderder klinkt. Net wat minder ruis, minder last van achtergrondgeluid en verstaanbaardere klanken. Tot slot gaat het maken van de verbinding net wat sneller, al zul je dat waarschijnlijk nauwelijks merken. Duurt het normaal een aantal seconden voor de telefoon van een ander overgaat, met bellen over wifi is de verbinding binnen een seconde gelegd.

Bellen via wifi en 4g

Bij bellen over 4G gelden grotendeels dezelfde voordelen. Je hebt beter en consistenter bereik, het gesprek klinkt helderder en je legt sneller verbinding. Bijkomend voordeel is dat je snel kunt blijven internetten terwijl je belt. Normaal schakelt je telefoon over naar een 2G- of 3G-verbinding om te kunnen bellen. Wil je tijdens een gesprek even iets opzoeken in je browser, dan gaat dat opeens erg traag. Met bellen over 4G blijft je internetsnelheid gewoon behouden.

Wat heb ik nodig om te bellen via wifi?

We hebben bellen over wifi getest via het netwerk van Vodafone. Bij deze provider kun je sinds eind vorig jaar je thuisverbinding gebruiken om te bellen. Andere providers zitten Vodafone echter op de hielen: KPN, T-Mobile en Tele2 bieden de functie nu al aan onder een beperkte groep gebruikers, of hopen er binnenkort mee te beginnen.

Zit je goed bij je provider, dan ben je er nog niet helemaal. Niet elk toestel biedt namelijk ondersteuning voor de techniek. Bij Vodafone kun je op dit moment alleen verschillende iPhone-modellen en een aantal Galaxy-smartphones gebruiken. Dat komt omdat fabrikanten hun toestellen geschikt moeten maken voor bellen over wifi, iets wat Vodafone alleen geregeld heeft bij enkele populaire smartphones. Bij andere providers zijn bovenstaande toestellen doorgaans ook geschikt, met soms enkele alternatieve opties.

Bellen via wifi en 4g

Tot slot heb je een stabiele internetverbinding nodig. Echt snel hoeft het niet te zijn: providers vereisen doorgaans een minimale bandbreedte van 1Mbps. Dat haal je op zowat elk wifi-netwerk. Bellen over wifi in het buitenland kan overigens nog niet.

Vaak moet je op je toestel zelf nog even instellen dat je bellen via wifi wil gebruiken. Die optie zit meestal verstopt bij de instellingen van de Telefoon-app. Zet ‘Bellen via Wi-Fi’ op Aan. Vervolgens kun je zelf aangeven of je de voorkeur hebt voor gesprekken via wifi of je mobiele netwerk.

Is bellen via wifi gratis?

Nee, zelfs als je je eigen wifi-netwerk inzet, gaan de gebruikte belminuten gewoon van je maandelijkse belbundel af. Kies je voor bellen via 4G, dan geldt hetzelfde: het gaat van je belbundel af, niet je databundel. Dat komt omdat jouw telefoon de wifi- of 4g-verbinding alleen maar gebruikt om verbinding te maken met de telefoonmast. Vervolgens gaat alles nog steeds via het reguliere netwerk, dus het is niet alsof jouw internetverbinding al het werk doet.

vodafone you

Bovendien hoeft dit geen al te groot probleem te zijn. Bij het overgrote deel van de mobiele abonnementen krijg je tegenwoordig een onbeperkte belbundel. Bij veel andere providers is de belbundel groot genoeg dat een paar minuten meer of minder weinig uitmaakt.

En…is het de moeite waard?

Ben jij nog altijd regelmatig aan het bellen, dan zul je waarschijnlijk blij worden van deze verbeteringen. Vooral als je kantoor barst van de dode hoeken met beperkt bereik is het een flinke upgrade. Overal waar je staat kun je plots bellen en als je even rondloopt, loop je niet het risico dat je plots onverstaanbaar bent. De verbeterde geluidskwaliteit die Vodafone en andere providers beloven, maakte echter minder indruk op ons. Het klonk wel allemaal iets beter, maar van het verschil werden we niet daverend enthousiast.

Uiteindelijk leggen providers hiermee voornamelijk een fundering voor de toekomst van telefoongesprekken. Hoewel Vodafone nu de primeur heeft met bellen via wifi, duurt het niet lang tot andere providers volgen. Je moet bellen wel heel belangrijk vinden om hiervoor te willen overstappen. De fundering van bellen via wifi of 4G is belangrijk, maar het zal nu nog weinig gebruikers tot overstappen verleiden.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.