Een vijfde van de Nederlanders belt via apps

Rutger Otto
15 juli 2015, 8:39
2 min leestijd
Een vijfde van de Nederlanders belt via apps

Instant messengers als WhatsApp en Facebook Messenger die een belservice leveren, worden al vrij vaak gebruikt om mee te bellen. Eén op de vijf Nederlanders doet dat regelmatig.

Lees verder na de advertentie.

Bellen via apps

Dat blijkt uit een marktonderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder bijna 1400 Nederlandse consumenten. Hieruit blijkt dat momenteel 12 procent van alle telefoongesprekken via een berichten-app zoals WhatsApp of Facebook Messenger is. Naar verwachting wordt dat alleen maar meer.

Het onderzoek meldt dat een op de vijf smartphonegebruikers regelmatig apps gebruikt om te bellen via data in plaats van via de belbundel. De helft van alle smartphonegebruikers hebben wel eens op deze manier gebeld. Multiscope meldt dat 54 procent van de vrouwen dit regelmatig doet of heeft geprobeerd en dat databellen vooral in trek is bij 18- tot 35-jarigen (66 procent).

whatsapp web op ios

WhatsApp meest populair

Opvallend is dat WhatsApp als meest gebruikte bel-app uit de bus komt. Deze app biedt pas sinds dit jaar de mogelijkheid om via internet te bellen (sinds 25 april is het beschikbaar op de iPhone), maar daar wordt nu al dankbaar gebruik van gemaakt. 86 procent van de mensen die databellen doen het via WhatsApp. Ook Skype is nog populair, hoewel een stuk minder. 19 procent van de mensen belt via Skype. Daarna volgen FaceTime en Facebook Messenger met 12 procent.

Van alle Nederlandse smartphonegebruikers is 86 procent bekend met de mogelijkheid om via instant messengers te bellen. Bij 18- tot 34-jarigen ligt dat percentage op 97 procent. De helft van de smartphonegebruikers die wel eens via internet heeft gebeld, verwacht dat het komende jaar nog wel vaker te gaan doen.

‘Gratis’ bellen

Bellen via data is handig, omdat je minder belminuten hoeft te gebruiken. Als je verbonden bent met een wifinetwerk bel je gratis. Dat maakt het voor veel mensen aantrekkelijk. Ben je niet aangesloten op wifi, dan wordt het verbruik uit je databundel gehaald.

Lees meer over WhatsApp

Bron: Multiscope
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu