Sms’en en bellen op de fiets blijft toegestaan in Nederland

Rutger Otto
20 mei 2015, 12:17
1 min leestijd
Sms’en en bellen op de fiets blijft toegestaan in Nederland

Er komt geen verbod op het gebruiken van je smartphone op de fiets. De overheid zegt ‘liever niet’ en probeert gebruikers te ontmoedigen, maar het blijft toegestaan.

Lees verder na de advertentie.

Bellen op de fiets

Dat schrijft Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer. De minister zegt dat de oplossing ligt in gedragsbeïnvloeding in plaats van in een verbod, dat volgens haar geen zin zou hebben en lastig zou zijn te handhaven.

In sommige Europese landen is het gebruiken van een telefoon op de fiets verboden. Het is bekend dat bellen, sms’en en andere dingen met je telefoon niet mogen in de auto, maar op de fiets mag dat voorlopig nog wel. “Op basis van gegevens uit andere Europese landen zie ik geen aanleiding om onze regelgeving te veranderen”, schrijft de minister. “Wij zetten in Nederland serieus in op gedragsverandering op een positieve manier.”

bellen op de fiets

Verkeersongevallen door smartphones

Uit onderzoek blijkt dat bij 20 procent van de ongevallen met fietsers van tussen de 12 en 24 jaar de smartphone een rol speelt. Eerder dit jaar schreef Schultz echter al dat bellende fietsers niet vanzelf aansprakelijk gesteld worden als zij een auto-ongeval veroorzaken. Automobilisten zijn verplicht om bij een botsing met een fietser de schade te vergoeden, behalve bij overmacht.

Volgens minister Schultz van Haegen kan smartphone-gebruik wel degelijk ongelukken veroorzaken, maar ‘dat geldt ook voor door rood rijden en fietsen zonder licht’. Om het gedrag van fietsers te veranderen werd de campagne ‘Aandacht in het verkeer’ al gelanceerd, zijn er lessen op school en is er zelfs een app genaamd Fietsmodus, waarmee het gebruiken van een smartphone in het verkeer wordt afgeraden en waarmee gebruikers die zich eraan houden worden beloond.

Lees meer over WhatsApp

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu