De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Bellen en sms’en naar een ander EU-land wordt stuk goedkoper

Florence Peeters
14 november 2018, 17:04
2 min leestijd
Bellen en sms’en naar een ander EU-land wordt stuk goedkoper

Bellen naar het buitenland wordt flink goedkoper. Het Europees Parlement heeft ingestemd met maximumtarieven voor alle buitenlandse gesprekken en sms’jes binnen de EU-lidstaten. Dit verandert er precies.

Lees verder na de advertentie.

Maximumtarieven voor bellen naar het buitenland

We kunnen al langere tijd in de gehele Europese Unie tegen hetzelfde tarief internetten, maar naar het buitenland bellen of sms’en bleef steeds buiten schot. Nu komt er ook een maatregel waardoor bellen naar een andere lidstaat voor iedereen hetzelfde kost. Het Europees Parlement heeft met grote meerderheid ingestemd met maximumtarieven voor buitenlandse gesprekken.

Bellen via wifi

Momenteel betaal je in Nederland nog 25 tot 75 cent per minuut voor een gesprek naar een ander EU-land. Vanuit Nederland naar een ander EU-land of andersom bellen kost straks niet meer dan 23 eurocent per minuut, inclusief btw.

→ Lees ook: Opfriscursus: hoe zit het met roaming op vakantie?

Sms’en mag maximaal 6 cent kosten. De nieuwe maximumtarieven gelden vanaf 15 mei 2019. Zeker wanneer het huidige tarief van je provider aan de hoge kant is, wordt het straks dus fors goedkoper om Europese belletjes te plegen.

Hoge ‘vakantierekening’ verleden tijd

De regel is een opvolger van de afschaffing van roamingkosten in de EU. In juni vorig jaar ging deze wet van kracht en sindsdien kun je in heel Europa gewoon vanuit je databundel internetten in het buitenland, zonder extra kosten. Nu ook de kosten voor bellen zijn verlaagd, is de kans op een torenhoge ‘vakantierekening’ van je telefoonprovider erg laag.

→ Lees verder: Mobiel internet binnen de EU: deze regels gelden voor jouw databundel

Er werd al langer gesproken over een dergelijke maatregel voor bellen en sms’en. Hier bereikte de EU in juni namelijk al een akkoord over. Maar de komst van de wet is pas definitief nu er over gestemd is.

Hoewel bellen via FaceTime of WhatsApp een prima alternatief is, kan het in verschillende situaties schelen als ook de normale belkosten in het buitenland lager zijn. Bijvoorbeeld wanneer je geen data meer hebt of onverwachts zaken met de verzekering of vliegmaatschappij moet regelen.

Lees meer artikelen over je iPhone in het buitenland

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu