Bellen of sms’en binnen de EU goedkoper dankzij maximumtarieven

Florence Peeters
15 mei 2019, 16:33
1 min leestijd
Bellen of sms’en binnen de EU goedkoper dankzij maximumtarieven

Nadat de Europese Unie de roamingkosten al heeft afgeschaft, is vanaf woensdag bellen en sms’en binnen de EU ook nog goedkoper geworden.

Lees verder na de advertentie.

Bellen binnen EU nu goedkoper

Er is eind vorig jaar al door het Europees Parlement ingestemd met het instellen van een maximumtarief voor bellen en sms’en binnen diens lidstaten. Vanaf woensdag gaat deze verlaging ook daadwerkelijk van kracht.

Voortaan kost bellen naar bijvoorbeeld Spanje maximaal 19 cent en betaal je per sms-bericht nog maar maximaal 6 cent. Het gaat hier om maximumtarieven, waardoor providers er dus altijd voor kunnen kiezen om lagere tarieven aan te bieden.

Dankzij het afschaffen van de roamingkosten in 2017 kostte het je al niets extra’s meer om vanuit een ander EU-land te bellen, sms’en of internetten. Hiervoor gebruik je sindsdien gewoon je nationale bundel. Vanuit Nederland naar het buitenland bellen of een sms-bericht sturen, kostte daarentegen nog wel meer geld. Dit wordt nu goedkoper.

Voor deze maatregel betaalden Nederlanders doorgaans nog 25 tot 27 cent per minuut tijdens een telefoongesprek naar een ander land binnen de EU. Sommige providers hanteerden zelfs een hogere prijs. Met de maximumtarieven zijn de kosten voortaan overal gelijk.

Alleen voor particulieren

Wil je naar een land buiten de EU bellen of sms’en, dan blijven speciale tarieven gelden. Deze verschillen per provider. Overigens geldt de nieuwe EU-maatregel alleen voor particulieren, en niet voor zakelijke klanten van telecombedrijven. Telecombedrijven zijn door de EU verplicht om de verandering bij klanten aan te geven, zodat je weet wat er voor jou precies verandert.

Nog goedkoper is het om via een dienst als WhatsApp of FaceTime te (video)bellen, zeker wanneer je een grote databundel hebt. Bovendien kun je met deze apps gemakkelijk groepsgesprekken houden. Lees hoe je een WhatsApp groepsgesprek voert of via FaceTime een groepsgesprek opzet.

Bron: Nu.nl
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu