Professor: ‘Elke smartphone heeft een automatische bedmodus nodig’

Erwin Vogelaar
16 november 2015, 17:02
1 min leestijd
Professor: ‘Elke smartphone heeft een automatische bedmodus nodig’

Elke iPhone en andere telefoons hebben een ingebouwde bedmodus nodig om onze slaap te beschermen. Dit beweert professor Paul Gringras na een uitgebreide studie over het effect van telefoons en tablets voor het slapen gaan.

Lees verder na de advertentie.

Bedmodus iOS

Professor Paul Gringras waarschuwt dat elke nieuwe telefoon een steeds groter, maar ook blauwer en helderder scherm heeft dan de vorige. Kijkend naar dit blauwe licht zorgt ervoor dat ons lichaam denkt dat het overdag is. Hierdoor komen er stofjes vrij die ons wakker houden. Kijk je dus vlak voor het slapen naar een schermpje, dan slaap je mogelijk slechter.

Hier zijn natuurlijk al oplossingen voor in de vorm van apps, maar deze zijn nog niet algemeen ingevoerd. Zo werd eind vorige week de app f.lux voor iOS door Apple offline gehaald. Met f.lux en soortgelijke apps wordt je scherm automatisch minder blauw naarmate je dichter bij je bedtijd komt. Apple weert de app echter uit de App Store en nu is dus ook de mogelijkheid om de app te sideloaden weg.

bedmodus ios

Professor Gringras stelt dat telefoonmakers hun verantwoordelijkheid moeten nemen en zelf een dergelijke functie moeten inbouwen. Niet alleen moet de mogelijkheid aanwezig zijn, maar het moet automatisch werken. Het kijken naar een blauw verlicht scherm kan je slaaptijd zelfs met een uur verkorten, stelt Gringras tegenover BBC. Zal Apple een keer overstag gaan? Misschien is het wat voor iOS 10.

Bron: BBC
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu