Waarom je de meeste Beats 1-shows niet kunt terugluisteren

Rutger Otto
29 juli 2015, 10:29
2 min leestijd
Waarom je de meeste Beats 1-shows niet kunt terugluisteren

Wat voor afspraken heeft Apple gesloten met platenlabels, hoe verhoudt Beats 1 zich tot Apple Music en hoe zit het met de rechten?

Lees verder na de advertentie.

Beats 1 terugluisteren

Als je een Beats 1-show wil luisteren, heb je daar twee kansen voor: of je pikt ze live mee, of je wacht op de herhaling. Een complete radiogids vind je op de Tumblr-pagina van Apple Music. Veel mensen vinden het vreemd dat je shows niet op een andere manier kunt terugluisteren, maar Serenity Caldwell legt op iMore uit hoe de vork in de steel zit.

Apple betaalt voor verschillende types van muziekrechten voor Apple Music: downloaden of kopen (iTunes Store), de online live radio-rechten (Beats 1) en de rechten om streams te verhuren (Apple Music catalogus).

Verschillende rechten

Voor internetradio betaalt Apple een jaarlijks bedrag aan zogeheten performance rights organizations (PRO’s), daarnaast zijn de royalties ongeveer 0,0025 dollar per stream per luisteraar. Beats 1 kan met die rechten alles uitzenden wat ze maar willen, zelfs als een artiest dat niet wil.

Radiorechten zijn anders dan rechten voor streamen of downloaden van muziek. Artiesten, labels of rechthebbenden kunnen namelijk beslissen dat hun muziek niet meer op Apple Music te horen is. Wat precies betaald wordt, is niet duidelijk. Wel heeft Apple topman Robert Kondrk gezegd dat Apple ongeveer 73 procent van de winst uit abonnementen aan labels betaalt. Voor het kopen van muziek via iTunes betaalt Apple 70 procent aan rechthebbenden en houdt het bedrijf 30 procent zelf.

apple music review

Uitzendingen als podcast

Caldwell heeft een idee waarom je Beats 1-shows niet later kan terugluisteren als het jou goed uitkomt en waarom je het met afspeellijsten moet doen. Daar zijn verschillende redenen om te bedenken. Zo heeft Beats 1 toegang tot nummers die Apple Music niet heeft, waardoor een nummer uit de uitzending geknipt zou moeten worden. Daarnaast worden op Beats 1 alleen gecensureerde nummers gespeeld, terwijl je op Apple Music nummers ongefilterd kunt luisteren.

Als Apple de uitzendingen beschikbaar zou maken om on demand terug te luisteren, zou het waarschijnlijk één audiobestand worden. Daarmee kun je liedjes niet skippen, maar je kunt ook niet zien welk liedje je luistert. Dan wordt ook het hartjessysteem van Apple onbruikbaar, waarmee Apple van je leert om persoonlijke afspeellijsten te presenteren.

Grappig genoeg lijkt Apple te beseffen dat de monologen en gesprekken tussen de muziek door ook interessant is voor luisteraars. Zo is de laatste aflevering van Elton John’s Rocket Hour inmiddels als één audiobestand terug te luisteren.

Lees meer over Apple Music

Bron: iMore
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu