Deze nummers worden het meest gedraaid op Beats 1

Rutger Otto
12 augustus 2015, 12:01
2 min leestijd
Deze nummers worden het meest gedraaid op Beats 1

Wat is de muzieksmaak van Apple? Quartz maakte een analyse van alle nummers die de afgelopen maand zijn afgespeeld op Apple’s radiozender Beats 1 en maakte de balans op.

Lees verder na de advertentie.

Beats 1 muziek

Na de introductie van Apple Music was Beats 1 één van de functies die er voor ons uitsprong. Op de zender draaien bekende dj’s van over de hele wereld en ook artiesten zoals Josh Homme en Elton John krijgen een podium om hun favoriete platen te draaien. Eén van die dj’s, Zane Lowe, roept regelmatig dat Beats 1 geen genre kent. “Ons genre is goede muziek!” De nummers die gedraaid worden, moeten een afspiegeling zijn van wat wereldwijd populair is.

Voor de website Quartz hield ontwikkelaar Callum Jones een maand lang bij wat de radiozender afspeelde. Eerder maakte hij al een Twitterbot die bijhoudt welke liedjes er afgespeeld worden op Beats 1. In een maand tijd (van begin juli tot begin augustus) werden 12.445 nummers afgespeeld op de radiozender. Daarvan waren er bijna 3.380 uniek. Jones maakte een top 20 van meest gedraaide liedjes.

beats 1

Herhaling, herhaling

Op de zender is veel herhaling te horen en heeft daar kritiek op gekregen. Beats 1 is een 24-uurs radiozender maar maakt per dag één blok live-radio van 12 uur en herhaalt die daarna nog eens. De radiozender speelt voornamelijk hiphop/rap, gevolgd door alternatieve muziek en elektronisch. De meest gedraaide artiest is The Weeknd, die dit jaar tijdens Apple’s WWDC optrad. De claim dat Beats 1 een echte wereldzender is, klopt ook niet helemaal. Bijna elk nummer is in het Engels en komt van artiesten en bands uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of Canada.

Beats 1 luisteren

Beats 1 is een gratis onderdeel van Apple Music. Gebruikers die niet voor de muziekdienst betalen, kunnen dus wel luisteren naar Beats 1. De eerste drie maanden bij Apple Music zijn sowieso gratis, daarna betaal je maandelijks 9,99 euro als individuele gebruiker en 14,99 euro voor een gezin van maximaal zes personen. Naar schatting hebben momenteel zo’n 11 miljoen mensen een Apple Music-account. Allemaal zitten ze in hun proefperiode.

Lees meer over Apple Music

Bron: Quartz
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu