Apple: “Ja, wij draaien alleen gecensureerde muziek op Beats 1”

Rutger Otto
6 juli 2015, 8:50
2 min leestijd
Apple: “Ja, wij draaien alleen gecensureerde muziek op Beats 1”

Apple heeft besloten om scheldwoorden en andere ‘aanstootgevende’ woorden in Beats 1 te veranderen zodat ze eruit gefilterd worden. Maar waarom eigenlijk?

Lees verder na de advertentie.

Beats 1 censuur

Het internet-radiostation Beats 1 is inmiddels bijna een week onderweg, maar het viel al vrij snel op: alle mogelijk aanstootgevende woordjes zijn vervangen door stilte, een scratch op de lp of een ander geluid. Dat levert in sommige nummers problemen op, bijvoorbeeld in hiphop-nummers, waarbij de flow van de rap wordt onderbroken.

Dat dat op klassieke radiozenders via de ether gebeurt, is niets nieuws, al is dat niet eens de standaard. Vaak wordt het gedaan om zo adverteerders te vriend te houden. Dat de zender van Apple eveneens muziek zou censureren, had niet iedereen zien aankomen. Zeker niet omdat de muziek op Apple Music zelf wel ongefilterd gestreamd kan worden.

Apple heeft tegenover BuzzFeed News laten weten dat het inderdaad muziek censureert, al wilde het bedrijf niet meer zeggen dan dat. Beats 1 hoeft als online-only dienst namelijk niet per se te filteren. Er zijn enkele redenen waarom Apple het wel doet.

apple music groot ios 8.4

Waarom filteren?

Ten eerste is ook op Beats 1 reclame te horen, zij het heel sporadisch en met een kort ingesproken zinnetje tussen de nummers door. Het kan dat Apple deze adverteerders niet kwijt wil raken. Daarnaast is het radiostation wereldwijd te horen en op die manier stuit Beats 1 helemaal niemand in de wereld tegen de borst. Als laatste biedt Apple Music een gezinsabonnement. Met andere woorden: de muziekdienst is er voor iedereen, dus ook voor jongere luisteraars. Misschien vindt Apple het daarom belangrijk dat vervelende woorden weggepiept worden.

Bij die laatste redenen blijft overeind staan dat Apple Music zelf wel ongecensureerde muziek biedt. Al zijn aanstootgevende albumhoezen (zoals die van Kanye West’s My Beautiful Dark Twisted Fantasy) alsnog vaag gemaakt.

Lees meer over Apple Music

Bron: BuzzFeed
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu