Chinees bedrijf dat Apple aanklaagde ‘bestaat nauwelijks’

Rutger Otto
23 juni 2016, 14:22
2 min leestijd
Chinees bedrijf dat Apple aanklaagde ‘bestaat nauwelijks’

De Chinese smartphonemaker die een patentzaak won van Apple over de naam ‘iPhone 6’ heeft al minstens een jaar geen smartphone meer gemaakt.

Lees verder na de advertentie.

Chinees bedrijf is nauwelijks te vinden

Dat schrijft The Wall Street Journal na onderzoek naar Baili en het moederbedrijf Digione. Een week geleden stelde het Chinese patentbureau Baili in het gelijk toen het bedrijf claimde dat Apple het ontwerp van zijn telefoon zou hebben afgekeken voor de iPhone 6. Daarom zou het toestel van Apple verboden moeten worden in China.

Dat is Apple echter niet van plan. Op dit moment zijn de iPhones ook nog gewoon verkrijgbaar in Chinese winkels. Eerst zou de rechter zich nog over de zaak moeten buigen, want Apple gaat in beroep tegen de uitspraak.

The Wall Street Journal heeft geprobeerd om Shenzhen Baili Marketing Services Co. te bereiken, maar kreeg geen gehoor. Opvallend is ook dat de websites offline zijn gehaald en dat er op de adressen geen kantoren van Baili te vinden zijn. Het gaat niet erg goed met Baili en zijn moederbedrijf. Technisch zijn ze failliet, want ze hebben meer leningen dan bezittingen.

baili 100c

Baili patent

Volgens Andy Yang, advocaat van Digione, is het bedrijf Shenzhen Baili echter nog steeds actief op de ‘benodigde afdelingen’. Sterker, Baili denkt erover om de rechtszaak uit te breiden en ook de iPhone 6S (Plus) en iPhone SE erbij te betrekken. “Het probleem is niet of Digione nog telefoons maakt, maar of de iPhones inbreuk maken op patenten.”

Patentzaken komen vaak voor in de techindustrie. “Nu de smartphonemarkt steeds volwassener wordt, gaan telefoons meer op elkaar lijken”, schrijft WSJ. “Een aantal van de ontwerpen die Baili noemt komen tegenwoordig in veel smartphones voor.”

Patentzaken

De laatste jaren heeft Apple het vaak aan de stok gehad met Samsung, die elkaar voor miljoenen dollars probeerden aan te klagen. Ook heeft Apple het zo nu en dan aan de stok met patenttrollen. Dat zijn bedrijven die alleen ideeën laten vastleggen, er niks mee doen of ze doorverkopen, en anders rechtszaken aanspannen tegen bedrijven die er inbreuk op maken. Dat resulteerde eerder dit jaar nog in een boete van 625 miljoen dollar voor Apple.

Lees meer over Apple

Bron: WSJ
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu