De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Minister Schultz: ‘Mogelijk verbod op smartphone in de auto’

Thomas Haenen
28 november 2016, 9:05
2 min leestijd
Minister Schultz: ‘Mogelijk verbod op smartphone in de auto’

Het gebruik van de smartphone in de auto gaat mogelijk verboden worden. Verkeersminister Schultz wil het gebruik van de mobiele telefoon onderweg flink beperken, onder andere door een speciale automodus te introduceren.

Lees verder na de advertentie.

Autoverbod iPhone

In Nederland is het nu al verboden om een smartphone vast te houden tijdens het rijden, maar de overheid overweegt nog een stapje verder te gaan. Melanie Schultz, de minister van infrastructuur en milieu, zegt in een interview met het AD mogelijkheden te onderzoeken om het gebruik van de smartphone onderweg terug te dringen. Daarmee moet het verkeer een stuk veiliger zijn.

Een volledig verbod staat nog niet direct op de planning, aldus Schultz. Wel zegt de minister dat het gebruik van een smartphone in een speciale autohouder vaak nog altijd onveilig is. “Dit is een groot probleem: als je een paar seconden op je toestel kijkt, ben je zo een paar voetbalvelden verder met je auto. Toch zie je nu automobilisten die voortdurend de aandacht op de telefoon in de houder richten in plaats van op de weg. (…) Ik heb liever dat we slimme technologie krijgen, waardoor je telefoon tijdens de rit compleet wordt overgenomen door je auto. Of dat bepaalde functies uitgaan als je rijdt.” Daarvoor zegt de minister in gesprek te zijn met verschillende telecomfabrikanten; het is onbekend of Apple daar ook bij hoort.

Deezer CarPlay

In Amerika worden soortgelijke gesprekken gevoerd tussen de overheid en fabrikanten. Vorige week bracht de National Highway Traffic Safety Administration nieuwe richtlijnen uit waarin fabrikanten werd verzocht een speciale automodus te ontwikkelen. Ook in andere landen worden er gesprekken gevoerd over zo’n automodus, wat de kans groot maakt dat deze in de nabije toekomst wereldwijd geïntroduceerd wordt.

CarPlay

Apple biedt nu al CarPlayy, een speciale variant van iOS voor in de auto. Dit besturingssysteem is speciaal gemaakt voor auto’s en wordt gekoppeld aan je iPhone. Vervolgens kun je met grote, duidelijke knoppen en stembesturing via Siri verschillende opdrachten uitvoeren. Door de aangepaste interface zou CarPlay een stuk minder gevaarlijk moeten zijn onderweg.

CarPlay is echter lang niet in alle auto’s beschikbaar. Google’s alternatief, Android Auto, kan daarentegen sinds kort wel op vrijwel elke (Android-)smartphone gebruikt worden.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: AD
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu