Opinie: Waarom een auto van Apple heel logisch is

13 januari 2016, 20:00
5 min leestijd
Opinie: Waarom een auto van Apple heel logisch is

Er gaan al geruime tijd geruchten over de komst van een auto van Apple en voorlopig zijn we daar ook nog niet van af. Wat is de stand van zaken, waarom zou Apple het moeten doen en waarom willen wij het?

Lees verder na de advertentie.

“Het is een publiek geheim dat Apple aan een eigen auto werkt”, zei Elon Musk, de ceo van Tesla, deze week in een BBC-interview. “Het is lastig verborgen te houden als je duizenden werknemers aanneemt uit de auto-industrie.”

Wat zijn de geruchten rond de auto van Apple?

Het barst van de berichten rond een mogelijke ‘Apple Car’. Om de zoveel tijd valt op LinkedIn te lezen dat een (hooggeplaatste) werknemer binnen de auto-industrie de overstap heeft gemaakt naar Apple om bij het bedrijf aan een ‘speciaal project’ te werken. Er zouden inmiddels een paar honderd mensen aan Project Titan werken, zoals het geheime project heet.

Samenstellen van een team

De eerste geruchten verschenen bijna een jaar geleden. Toen schreef The Wall Street Journal dat Tim Cook al in 2014 groen licht gaf om met een autoproject te starten. Topmensen van Apple gingen sindsdien op zoek naar potentiële producenten en werknemers, voor een team dat uiteindelijk tot zo’n duizend man zou moeten uitgroeien. Apple zou onder meer bij Tesla naar werknemers hebben gezocht (en daar in enkele gevallen in zijn geslaagd) voor zijn eigen auto. Ook werden in Amerika busjes van Apple gespot met sensoren aan boord, maar mogelijk reden die gewoon rond om data voor Apple Kaarten te verzamelen.

BMW en testbaan

Later dat jaar bleek dat Apple gesprekken had gevoerd met BMW. Het bedrijf uit Cupertino zou interesse hebben gehad om het carrosserie van de BMW i3 te gebruiken voor zijn eigen auto. Apple-ceo Tim Cook is daarvoor hoogstpersoonlijk bij BMW langsgegaan bij het productieteam, maar uiteindelijk zouden beide partijen er niet zijn uitgekomen en ging de deal niet door.

apple en bmw

Weer een paar maanden verder meldde The Guardian dat het documenten in handen had van Apple waarin staat dat het bedrijf testlocaties zoekt. Eén plek zou het GoMentum Station in San Francisco zijn. Hier worden soms in het geheim autonome voertuigen getest.

Domeinnamen en mogelijke komst van de auto

Een paar dagen geleden kwam Apple weer in het nieuws, waarbij media direct wezen op hints voor de auto. Apple had namelijk drie domeinnamen geregistreerd die er naar hintten: apple.car, apple.cars en apple.auto. Ze zouden echter ook gebruikt kunnen worden voor CarPlay, het besturingssysteem van Apple’s iOS in de auto.

Wanneer en of er überhaupt een auto van Apple komt, weten we simpelweg niet. Anonieme bronnen denken dat de productie nog niet eens begonnen is. De eerste modellen van de vermeende Apple Car zouden rond 2020 van de productieband moeten rollen. Waarschijnlijk betreft het een elektrische auto, wellicht zelfs eentje die zelfrijdend is.

project titan

Waarom moet Apple het doen?

Schoenmaker, blijf bij je leest, zou je misschien denken. Maar toch kan Apple wel degelijk aan een auto werken:

  • Apple heeft al interesse getoond in auto’s met CarPlay. Het is slechts een oplossing zodat je van iOS gebruik kunt maken in de auto zonder afgeleid te worden van de weg, maar daarvoor werkt het bedrijf samen met grote autofabrikanten. Het is voor Apple een terrein waar ze partners sluiten om mee samen te werken, maar ongetwijfeld ook om van ze te leren.
  • CarPlay zou het centrale besturingssysteem kunnen worden voor een complete auto. Google, dat met Android Auto het mobiele besturingssysteem naar de weg brengt, werkt ook aan een eigen auto. Die gaat zelfstandig rijden. Auto’s worden slimmer en gebruiken meer software en sensoren waar bedrijven als Apple verstand van hebben. Het ecosysteem dat Apple in mobiele en desktop apparaten (en met HomeKit in thuisapparaten) bouwt, wordt doorgetrokken naar voertuigen.
  • Steve Jobs zou overigens al interesse hebben getoond in een ‘iCar’. Samen met de designer van de originele iPhone, Tony Fadell, zou hij regelmatig over een auto hebben gesproken. Ze namen bijvoorbeeld door hoe de stoelen eruit moesten zien en hoe het dashboard zou ogen. Fadell zei in een interview met Bloomberg dat een iPhone meer op een auto lijkt dan je denkt: “Een auto heeft batterijen, heeft een computer, een motor en een mechanische structuur. Dat heeft een iPhone ook. Zelfs een motor.”
  • Apple zou zichzelf als bedrijf opnieuw kunnen uitvinden door een compleet nieuwe markt te betreden. Op die manier kan het de auto-industrie proberen te vernieuwen, zoals het eerder deed bij mp3-spelers met de iPod en bij smartphones met de iPhone. Overigens moedigt Tesla’s Elon Musk Apple alleen maar aan: “Het is goed dat meer bedrijven meedoen. Het is best moeilijk, maar ik denk dat merken als Apple een overtuigende elektrische auto kunnen bouwen. Het lijkt mij een logische stap.”
apple auto in 2019

Waarom willen wij het?

Apple die zich op de automarkt stort. Dat gegeven is op zich al iets om naar uit te kijken, want wat moeten we ons überhaupt voorstellen bij een auto van Apple? Hoe gaat hij eruit zien? Wat kun je ermee?

Deezer CarPlay

Als we naar de geschiedenis en de producten van Apple kijken, mogen we in elk geval een auto verwachten die uitblinkt in design. Op internet staan inmiddels al de gekste concepten. Mocht Apple met een auto komen, dan is het maar de vraag of iedereen ‘m kan kopen. Met zijn producten zit Apple al in de duurdere klasse en auto’s zijn van zichzelf al niet goedkoop.

Ook interessant is hoe de ‘Apple Car’ anders zou zijn dan andere auto’s op de markt. Zoals gezegd gaat hardware in auto’s steeds vaker hand in hand met flink wat software en daar heeft Apple natuurlijk al ervaring mee. Het bedrijf probeert zijn apparaten altijd zo simpel mogelijk te maken en het zal dan ook interessant zijn hoe die instelling zich vertaalt naar de weg. Met CarPlay krijgen we daarvan alvast een aardige indruk. Misschien neemt Siri het stuur wel van je over.

Hoe je het ook wendt of keert en wat er ook gebeurt, als Apple echt een auto maakt (en dat is een ‘publiek geheim’), dan is het groot nieuws als hij wordt aangekondigd. Tot die tijd kunnen we alleen speculeren en zijn we aangewezen op geruchten.

Er vanuit gaande dat Apple inderdaad de weg op gaat: wat zou jij dan van de Apple Car willen zien? Laat het hieronder weten.

Bron: BBC
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu