Waarom augmented reality zo belangrijk is voor Apple en alle andere techbedrijven

Lars Paijmans
19 april 2017, 20:27
3 min leestijd
Waarom augmented reality zo belangrijk is voor Apple en alle andere techbedrijven

Van Apple tot Microsoft en van Facebook tot Snapchat: augmented reality is het toverwoord in 2017. Maar waarom zien al deze techgrootmachten AR als grote volgende platform?

Lees verder na de advertentie.

De eindeloze mogelijkheden van augmented reality

“Augmented reality kan net zo groot worden als de smartphone”, zo omschrijft Apple-ceo Tim Cook de potentie van AR. “Er is geen bepaalde doelgroep voor de iPhone, die is er voor iedereen. Ik denk dat AR net zo groot is, het is enorm.” De techniek is in korte tijd uitgegroeid tot een enorme hype, wat deels te danken is aan Pokémon GO: dé AR-app die iedereen een keer geprobeerd heeft.

pokematch

Augmented reality plaatst een virtuele laag over de echte wereld, die je door de lens van je smartphonecamera (of AR-bril) bekijkt. Het zal nog wel even duren tot de AR-bril ingeburgerd is, daarom is de smartphonecamera als eerste aan de beurt om AR te omarmen. Hierdoor kunnen Pokémon ineens in je kamer binnenlopen, maar worden er veel meer dingen mogelijk. Van supermarkten tot meubelzaken en navigatie-apps: voor bijna alles is wel een AR-toepassing te bedenken.

En dat maakt de techniek ook zo interessant. Als AR gaat samenwerken met objectherkenning en bestaande diensten, zijn de mogelijkheden eindeloos. Door je camera op een paar schoenen te mikken zie je waar ze online verkrijgbaar zijn, ga zelf in het frame staan om een digitaal masker op te zetten. Of voer een bestemming in om de routebeschrijving op de weg voor je uitgetekend te zien worden.

Een nieuwe dienst voor Apple

Zeker nu diensten steeds meer geld in het laatje brengen bij Apple, kan AR een uitkomst zijn. Door app-ontwikkelaars de middelen te geven om AR-apps te maken, kan het een extra inkomstenbron worden voor Apple die naast de App Store en Apple Music kan bestaan. Bovendien is het de uitgelezen kans om Siri weer echt slim en bruikbaar te maken. Door de spraakassistent mee te laten kijken met wat jij in beeld brengt, wordt relevante info gegeven.

iPhone 8 augmented reality

Niet gek dus dat ook Facebook tijdens de F8-conferentie groots uitpakte op het gebied van augmented reality. Het sociale netwerk lanceert met het Camera Effects Platform een eigen AR-platform, waarvoor ontwikkelaars toepassingen kunnen ontwikkelen. Ook Apple zou aan een soortgelijke techniek werken, waarvan de onlangs verschenen Clips-app een mooi voorproefje is.

Het eerstvolgende nieuwe platform

In een tijd waar smartphones steeds meer op elkaar lijken en de grootste innovaties inmiddels achter ons lijken te liggen, zijn bedrijven als Apple bovendien hard op zoek naar de grote volgende hype. AR is op alle vlakken een uitkomst, want hiervoor hoeft Apple niet eens een gloednieuw product te lanceren: alle iPhones hebben een camera en zijn in potentie geschikt voor augmented reality. De AR-bril die samen met Carl Zeiss ontworpen zou worden, komt later wel.

Lees ook: ‘Een AR-bril is Apples belangrijkste nieuwe project naast de iPhone’

Daarnaast is het een compleet nieuw platform, net zoals het streamen van video en downloaden van mobiele apps dat ooit was. Alle grote techbedrijven willen daarom de eerste zijn die het definitieve AR-platform neerzet, waar vervolgens jaren op voortgebouwd kan worden.

Augmented reality facebook

Augmented reality op WWDC

Mogelijk hoeven we niet lang te wachten om te zien hoe Apple zijn voordeel gaat doen met augmented reality. Ontwikkelaarsconferentie WWDC is nog maar anderhalve maand van ons verwijderd. Op dit evenement onthult Apple alles wat met software te maken heeft.

Naast iOS 11 en macOS 10.12 horen hier ook programma’s als Swift bij, en het zou ons verbazen als hier dit jaar geen AR-platform bij hoort. Dit zou ontwikkelaars een paar maanden de tijd geven om hun AR-apps te maken, zodat de speciale iPhone 8 camera’s direct aan de slag kunnen bij de lancering. De nieuwe cameralenzen zouden geavanceerde AR-functies mogelijk maken, al wil dat nog niet zeggen dat oudere iPhones volledig uitgesloten worden van Apples plannen op dit vlak. Facebook, Pokémon GO en Snapchat hebben immers al laten zien dat ook de camera van een iPhone 6 goed genoeg is voor bepaalde AR-functies.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorieën: Achtergrond, Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen