Apple verrast door ‘ongelofelijke’ ontvangst ARKit

Lars Paijmans
30 juni 2017, 9:33
2 min leestijd
Apple verrast door ‘ongelofelijke’ ontvangst ARKit

Dat Apples augmented reality-platform ARKit een vliegende start heeft gemaakt, is een understatement. Zelfs Apple is verrast door de ontvangst, zo blijkt uit een interview.

ARKit interview: Apple verrast door ontvangst

The Australian Business Review sprak met Greg Joswiak, Apples vicepresident van productmarketing. “Het is ongelofelijk”, zo omschrijft hij de manier waarop ontwikkelaars nu al de gekste demo’s maken met ARKit. “Van een meetlint tot digitale ballerina’s, het is ongekend wat mensen in zo weinig tijd al voor elkaar krijgen.”

Dat ontwikkelaars zo massaal op het nieuwe platform springen, is volgens de Apple-topman vooral te danken aan de iPhone en iPad. Omdat ARKit op alle recente iOS-apparaten werkt, worden de AR-apps direct toegankelijk voor miljoenen gebruikers. Zo heeft ook IKEA al toegezegd om dit najaar van het platform gebruik te willen maken.

ARKit interview

“Ik zie de iPhone en iPad als een enorme landingsbaan waar ontwikkelaars hun apps op kunnen laten landen”, aldus Joswiak. Over geruchten dat Apple naast ARKit ook aan een volwaardige augmented reality-bril zou werken, blijft de topman geheimzinnig. “Wie weet wat er nog aankomt, maar voor nu is het belangrijk om de juiste start te maken.”

Dit lijkt ook naadloos aan te sluiten op Apples strategie voor augmented reality. Eerst wordt ARKit uitgebouwd voor de iPhone en iPad met iOS 11, zodat er al direct honderden apps zijn als de AR-bril ooit gelanceerd wordt.

Lees ook: ARKit preview: Apples AR-platform wordt de hype van dit najaar

Apple en machine learning

Tot slot komt machine learning in het interview aan bod. Joswiak stelt dat Apple hier al mee bezig was voordat het die naam kreeg. Zelfs tijdens de (tienjarige) eerste iPhone werd er al een machine learning-achtige techniek gebruikt. “Door te kijken naar hoe iemand typte, werden de toetsen van het toetsenbord aangepast.”

Toch kun je er niet omheen dat Apple op dit gebied wel is ingehaald door concurrerende bedrijven. Dit zou deels te maken hebben met de strenge privacyregels van het bedrijf, die in tegenstelling tot Google en Amazon een spraakassistent in de weg zitten.

Lees het laatste nieuws over ARKit

Categorie: Apple
Spotlight: ARKit

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's