ARKit is Apples platform voor augmented reality. Deze techniek gebruikt de wereld om ons heen en tovert een nieuwe werkelijkheid op het scherm van je iPhone of iPad. ARKit 3 komt later dit jaar uit en is om deze 4 redenen de moeite waard.
Lees verder na de advertentie.
ARKit 3: de 4 beste functies
Na jaren van experimenteren zijn we inmiddels aanbeland bij de derde versie van ARKit. Augmented reality (ar) is een vaag begrip, maar een goed voorbeeld is de hitgame PokĂ©mon GO. Dit spel combineert de ‘echte’ wereld met een virtuele werkelijkheid. ARKit 3 voegt een hoop toffe, nieuwe functies toe voor app-makers. Een overzicht.
1. Een levendige ar-wereld
Een van de grootste toevoegingen aan ARKit 3 is zonder meer ‘People Occlusion’. Dit klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat personen straks onderdeel van de ar-wereld worden en interactie met voorwerpen kunnen hebben.
Nu zijn ar-apps vaak nog redelijk statisch en moet je niet teveel bewegen, anders werkt de techniek niet meer. People Occlusion zorgt ervoor dat ar-beelden en personen los van elkaar werken, zoals in bovenstaand filmpje.
2. Just Dance
Een aanvulling op deze meer interactieve wereld is de functie ‘Motion Capture’. Hierbij herkent de camera van je iPhone of iPad bewegingen en stuurt deze door naar de app of game.
Veel special effects in films worden ook op deze manier opgenomen, waarbij de acteur of actrice een speciaal pak aanmoet om bewegingen te registreren. Een praktische toepassing van Motion Capture vind je terug in partyspelletjes, zoals Just Dance.
3. Samen ar-games spelen
Een andere grote toevoeging aan ARKit 3 is dat je ar-games samen kunt beleven. Dit biedt legio van mogelijkheden en tijdens de WWDC 2019 keynote liet Apple een demo van de populaire game Minecraft zien. Spelers kunnen samen bouwen aan een virtuele wereld, doelen behalen en opdrachten uitvoeren.
4. Meerdere camera’s gebruiken
iOS 13 brengt multi-camera naar de iPhone en iPad, waardoor je straks meerdere lenzen tegelijkertijd kunt gebruiken. Ook ARKit 3 maakt gebruik van deze functie en voegt de beelden van je achterste sensoren en selfiecamera samen.
Hiermee kun je bijvoorbeeld een spelletje spelen door je gezicht te fronsen of te lachen. Bovendien zorgt ARKit 3 ervoor dat je maximaal drie gezichten gelijktijdig kunt volgen. Dit biedt een hoop mogelijkheden om leuke plaatjes en effecten voor Instagram of Snapchat te maken.
Lees ook: Zo werkt de toffe vr-modus van Apple Maps (dankzij ARKit)
Deze apparaten kunnen ARKit 3 aan
ARKit is een zogenoemd ontwikkelplatform. Dit betekent dat Apple developers de middelen geeft om relatief makkelijk bepaalde technieken te gebruiken in hun apps. Of makers hier daadwerkelijk mee aan de slag gaan is natuurlijk de vraag.
ARKit 3 komt gelijktijdig met iOS 13 uit in september. Op moment van schrijven is de eerste ontwikkelaarsversie van de update voor iPhones aan de gang. In onze iOS 13 preview lees je onze eerste bevindingen. ARKit 3 werkt alleen op de iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max en iPad Pro (2018).
Lees het laatste nieuws over iOS 13
- Geef jouw Memoji (of Animoji) een kerstmuts voor de feestdagen (23-12-2022)
- Nfc op je iPhone: stel tags in en gebruik ze om je huis slimmer te maken (7-12-2021)
- Bestanden downloaden in Safari op iPhone of iPad: zo doe je dat (3-11-2021)
- Zo scan je een QR-code met je iPhone (zonder aparte app) (19-10-2021)
- Overzicht: Op deze iPhones kun je de corona-app installeren (20-8-2020)