Zo werken apps op de Apple Watch

Rutger Otto
27 april 2015, 12:33
3 min leestijd
Zo werken apps op de Apple Watch

Er staan al duizenden apps voor Apple Watch in de App Store. Maar wat kun je ermee en hoe installeer je ze? Lees er alles over in dit artikel.

Lees verder na de advertentie.

Apps voor Apple Watch installeren

Apps installeren op de Apple Watch is enorm gemakkelijk, dat gebeurt namelijk automatisch. Als je de Apple Watch voor de eerste keer koppelt, dan downloadt de smartwatch de apps vanzelf van je iPhone. Veel ontwikkelaars hebben hun iOS-apps de afgelopen tijd geüpdatet, waardoor al veel apps klaar zijn voor de Apple Watch.

Elke keer als een ontwikkelaar besluit een app die jij op de iPhone hebt staan van Apple Watch-ondersteuning te voorzien, wordt die app vanzelf aan de Watch-apps toegevoegd. Hij komt dan in het app-overzicht van de Apple Watch te staan, wat je vindt door vanaf het uurwerk op de digitale kroon te drukken. De apps worden in kleine bolletjes gepresenteerd.

Wil je een Apple Watch-app downloaden die je nog niet op de iPhone hebt staan, dan doe je dat het beste via de Apple Watch-app. Daar vind je alle geschikte apps. Deze worden zowel op de iPhone als op de Apple Watch geïnstalleerd.

apps voor apple watch

Wat kan je met Apple Watch-apps?

Het gebruiken van apps op de Apple Watch werkt in de meeste gevallen iets anders dan op de iPhone. Zo zijn veel apps niet zo uitgebreid, wat ten goede komt aan het gebruik op het kleine scherm. Zie de apps meer als extensies of widgets van apps op je iPhone. Sommigen tonen notificaties die je binnen krijgt, anderen kun je gebruiken om snel informatie te krijgen. Zo is een weer-app handig, net als een boodschappen- of todo-lijstje.

Apps voor Apple Watch zijn extensies van iPhone-apps

Apps van derde partijen moeten met de iPhone samenwerken. Je moet dus wel altijd je iPhone bij je dragen. Voor apps van Apple zelf ligt dat anders, die draaien voor het grootste gedeelte op zichzelf, al kunnen uitgebreide functies wegvallen. Zo registreer je tijdens het hardlopen niet waar je loopt, omdat de gps van de iPhone dan mist.

De meeste apps draaien in de achtergrond op je iPhone. Dat betekent dat je twee dingen tegelijk kan doen. Zit je te Netflixen op je iPhone, dan kun je de Apple Watch gebruiken om bijvoorbeeld nieuws of Twitter te checken.

apps voor apple watch

Glances

De gemakkelijkste en misschien zelfs beste manier om apps op de Apple Watch te gebruiken zijn Glances (of ‘snelle blik’, zoals dat in het Nederlands heet). Glances kun je bekijken door vanaf het klok-scherm op de Apple Watch omhoog te swipen. Veeg nu naar links of rechts om door de Glances van verschillende apps te bewegen.

Glances is een belangrijke functie om op de hoogte te blijven

Glances zijn een soort kaarten die de belangrijkste informatie van een app weergeven als een soort widgets. Daar kun je bijvoorbeeld de laatste tweet uit je netwerk bekijken, agendapunten checken of zien hoe actief je die dag bent geweest. Tik je op een Glance, dan open je de volledige Apple Watch-app.

Via de Apple Watch-app op de iPhone kun je instellen welke apps er in het Glances-scherm getoond moeten worden met welke informatie. De Glances zijn misschien wel dé manier om apps te checken op je Apple Watch.

Ben je benieuwd naar onze review van de Apple Watch? Deze verschijnt aan het einde van deze week op iPhoned.

Lees meer over de Apple Watch

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Edition
Apple Watch Edition

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen