De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

‘Apples tv-dienst gaat 15 dollar per maand kosten, heeft nog problemen’

Florence Peeters
18 februari 2019, 14:58
2 min leestijd
‘Apples tv-dienst gaat 15 dollar per maand kosten, heeft nog problemen’

Een abonnement op Apples tv-dienst gaat waarschijnlijk 15 dollar per maand kosten. Maar voordat de dienst echt een succes kan worden, moet Apple volgens een kritische analist nog drie grote problemen oplossen.

Lees verder na de advertentie.

‘Abonnement tv-dienst Apple kost maandelijks 15 dollar’

Naar verwachting gaat Apple 15 dollar per maand vragen voor een abonnement op zijn eigen tv-dienst. Dat voorspelt analist Tim O’Shea van investeringsbank Jefferies. Het ziet ernaar uit dat het bedrijf uit Cupertino deze dienst op maandag 25 maart onthult, samen met een eigen nieuwsdienst.

Naast de prijsvoorspelling is O’Shea vooral kritisch op de Netflix-concurrent. Apple zou namelijk nog tegen drie grote problemen aanlopen, die een groot succes van de dienst flink in de weg lopen.

Apple tv-dienst opinie

Volgens de analist zijn er twee essentiële succesfactoren: originele content en toegang tot films en series van grote, bekende studio’s en platformen. Vergeleken met videogigant Netflix, spendeert Apple ‘slechts een fractie van wat zij uitgeven aan originele series en films’.

O’Shea stelt dat Apple hierdoor veel afhankelijker is van content externe productiehuizen. En laat daar nou juist het tweede probleem zitten. Onlangs werd namelijk bekend dat Netflix niet meedoet en geen content aanlevert. Ook de samenwerking met HBO Now zou erg onzeker zijn.

Reden hiervoor is dat Apple zo’n 30 procent van de omzet die het via abonnementen verdient wil opeisen, tot ongenoegen van de bedrijven waarmee het in zee wil gaan. Door zo’n hoog percentage te vragen, brengt Apple zichzelf dus volgens de analist flink in de problemen.

Er zijn slechts ‘enkele grote namen die content maken die ertoe doen’. Als je er daar één of twee van verliest, zou Apple zijn eigen tv-dienst ‘een stuk minder aantrekkelijk maken’.

Netflix-concurrent vult gat iPhone-verkopen niet op

Daar tegenover staat wel dat Apple al een groot klantenbestand heeft, wat het gemakkelijker maakt om de dienst aan te bieden. In het rapport staat dan ook dat de explosieve groei van Apple Music de potentie van zo’n dienst al heeft laten zien. Ook uit onze poll blijkt dat een streamingdienst onder onze lezers de meest gewilde dienst van Apple is, nog meer dan Apple Music.

Apple tv-dienst opinie

Maar als Apple met zulke diensten het gat van tegenvallende iPhone-verkopen wil opvullen, kan het bedrijf zomaar van een koude kermis thuiskomen. Zelfs als Apple in 2023 zo’n 250 miljoen abonnees zou hebben, is dat slechts goed voor vijf procent van de inkomsten.

Niet gek dus dat er ook nog geruchten gaan over een nieuwsdienst en een eigen gamingdienst, want het derde probleem is dat de tv-dienst alleen misschien niet financieel aantrekkelijk genoeg is.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: 9to5Mac
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu