Apple’s SDK over 2 maanden, wat kunnen we verwachten?

Redactie
17 april 2008, 14:29
2 min leestijd

SDKEven een korte update voor wie weinig met techniek heeft. De Apple SDK software development kit is een softwarepakket waarmee ontwikkelaars software voor de iPhone kunnen schrijven. In januari ’07,  toen de iPhone geïntroduceerd werd, was er nog geen sprake van de komst van een SDK. Echter, al gauw bleek dat er grote behoefte aan was.

In het jaar van de introductie van de iPhone werden de plannen over een iPhone SDK bekend gemaakt. In februari ’08 lieten een paar ontwikkelaars tijdens een ‘event’ over de SDK zien wat zij al met de SDK hadden bereikt. Zie hier het artikel over dit event. Klik hier om het Event zelf te bekijken.

Lees verder na de advertentie.

Nu zitten we al bijna in juni ’08. De SDK is al een tijdje in omloop voor ontwikkelaars. Dit in combinatie met firmware 2.0, waar de SDK mee zal gaan werken. Eind juni zal de SDK dus uitkomen.

Apple zal allereerst zelf een aantal features toevoegen aan de firmware 2.0.

Microsoft logoMaar de andere ontwikkelaars, wat hebben die voor de iPhone in petto? We hebben al gezien dat EA Games het spel Spore heeft ontwikkeld. Geen twijfel mogelijk dat we nog meer spellen van EA zullen gaan zien. In feite zullen ze games gaan ontwikkelen voor een mini-computertje.

Microsoft is bezig te onderzoeken hoe zij Microsoft Office in Apple’s smartphone kunnen implementeren . Recentelijk heeft Microsoft het softwarebedrijf Tellme overgenomen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in spraakherkenning. Deze technologie zal mogelijkerwijs opduiken in Office of als een losstaand programma op de markt worden gebracht. Een team van Microsoft ingenieurs is bezig Apple’s SDK te onderzoeken.

Het is de vraag in hoeverre Google zich gaat bezighouden met de Apple SDK. Google en Apple hebben al een goed samenwerkingsverband rond onder andere de iPhone (Google Maps en Gmail). Aan de andere kant is de iPhone’s mobile platform een concurrent van Google’s opensource platform Android.

Als laatste, Apple zelf! Wat gaat Apple verder ontwikkelen nadat de SDK op de markt is gekomen? Steve Jobs (CEO Apple) heeft tijdens de Special Event in maart al gezegd dat Apple zelf ook zal doorgaan met het produceren van software voor de iPhone.

Nu even naar de hardware kant van het verhaal. In de laatst uitgebrachte SDK versie is code gevonden, wat wijst op de ondersteuning van een 3G chip. De Infineon S-GOLD3H om precies te zijn. Deze chip kan HSDPA verbindingen aan en ondersteunt 5 megapixel camerasensoren. Videogesprekken zijn ook mogelijk dankzij de snelle verbinding.

Toch moeten we niet te enthousiast worden. De chip die de huidige iPhone gebruikt, kent een aantal mogelijkheden waar ook geen gebruik van gemaakt wordt. Maar een mens mag dromen…

Wat zijn jouw verwachtingen van de SDK? Schrijf ze in een comment!

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen