‘Toezichthouder bekijkt Apple’s muziekdienst beleid’

Rutger Otto
11 juli 2015, 13:24
2 min leestijd
‘Toezichthouder bekijkt Apple’s muziekdienst beleid’

De Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) gaat bekijken of Apple wel op een legale manier omgaat met rivaliserende muziekstreamingdiensten.

Lees verder na de advertentie.

Apple’s muziekdienst beleid

Dat meldt Reuters op basis van drie anonieme bronnen ‘uit de industrie’. Apple heeft pas geleden zijn eigen muziekdienst uitgebracht, maar via de App Store kun je ook lid worden van andere streamingdiensten zoals Spotify. Sluit je op die manier een abonnement af, dan houdt Apple echter wel 30 procent van de betaling, met als gevolg dat een abonnement op een andere dienst via de App Store een stuk duurder is dan Apple Music.

Spotify stuurde de afgelopen week al een e-mail naar gebruikers met een abonnement via de App Store. Deze betalende leden betalen maandelijks 12,99 euro terwijl de prijs via de Spotify website op 9,99 euro per maand ligt.

De Federal Trace Commission (FTC) bekijkt de klachten van concurrerende muziekdiensten, die hun prijs in de App Store wel willen verlagen, maar dat niet kunnen. Volgens Reuters gaat het momenteel niet verder dan dat: een daadwerkelijk onderzoek is niet van start gegaan. Wel gaat de toezichthouder praten met betrokken partijen.

apple music review

Apple Music

Apple Music werd tegelijk met iOS 8.4 gelanceerd. De muziekdienst van Apple biedt zo’n 30 miljoen nummers om te streamen, ongeveer evenveel als Spotify. Een verschil is dat Apple meer artiesten achter zich weet te scharen. Opvallend is dat artiesten en bands als Taylor Swift en Radiohead wel kiezen om hun muziek op Apple Music te zetten, maar niet alles op concurrerende diensten, omdat ze vinden dat zij niet goed betalen.

Ook heeft Apple Music een eigen radiozender genaamd Beats 1. Hierop zijn niet alleen radio-dj’s te horen, maar mogen ook artiesten als Dr. Dre en Josh Homme wekelijks een uurtje draaien. Voor de muziekdienst betaal je via Apple altijd 9,99 euro per maand, behalve als je een gezinsabonnement neemt, dan kost het 14,99 euro per maand voor maximaal zes personen.

Lees meer over Apple Music

Bron: Reuters
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu